Politics

aannemen klimaatexpert door RTL is belachelijk

Volkskrant-wetenschapsjournalist Maarten Keulemans is er niet over te spreken dat RTL Nieuwsklimaatwetenschapper” Bart Verheggen heeft aangenomen voor “al het nieuws rondom klimaatverandering.” “Zijn ze daar wel helemaal lekker?” vraagt een furieuze en verbouwereerde Keulemans zich af.

RTL Nieuws kondigde gisteren heel trots aan dat het “klimaatwetenschapper” Bart Verheggen heeft aangenomen “voor al het nieuws rondom klimaatverandering.” Deze “klimaatspecialist” moet het nieuws over dit onderwerp “gaan duiden.”

“Het klimaat is een ongelooflijk belangrijk, maar ook ingewikkeld onderwerp,” aldus hoofdredacteur Ilse Openneer. “We voegen een specialist toe aan ons team om het nieuws op dit thema nog beter te duiden en het publiek te voorzien van betrouwbare informatie.”

Waar RTL Nieuws dit erg heugelijk en vooral ook indrukwekkend vindt denkt dé wetenschapsredacteur van de Volkskrant, Maarten Keulemans, daar net een beetje anders over. Anders gezegd, de man vindt het volstrekt belachelijk wat er gebeurt.

“Zijn ze daar bij RTL Nieuws wel helemaal lekker?” vraagt hij zich af op Twitter. “Je laat politieke verslaggeving toch ook niet over aan de woordvoerder van het ministerie?”

=https://twitter.com/mkeulemans/status/1513982138206633993″ data-service=”twitter”>

Een opmerkelijke uitspraak omdat Keulemans “journalist van het jaar 2021” is en ook dit jaar weer genomineerd is voor De Tegel. In mainstream journalistieke kringen wordt hij dus buitengewoon gewaardeerd.

Vragen, vragen, vragen

In een vervolgtweet richt Keulemans zich direct tot Verheggen met enkele vragen. “Wat wordt precies je functie?” schrijft hij. “Ga je inhoudelijk onderwerpen beoordelen? Sprekers zoeken? Blijf je daarnaast ook aan bij Univ College?”

“En hoe zie je dat precies, in relatie tot je werk & eerder ingenomen, expliciete positie in [het] klimaatdebat?”

Verheggen staat bekend als een klimaatalarmist; als een man die alles aangrijpt om te roepen dat het allemaal heel erg is en dat we doodsbang moeten zijn. Dat is op zich al erg genoeg, maar hij is – aldus Keulemans – ook nog eens “een belanghebbende.” Dus iemand die baat heeft bij het pushen van a) een bepaalde (alarmistische) agenda en b) mogelijke ‘oplossingen.’

Keulemans wordt vervolgens bekritiseerd door mensen die Verheggen steunen; hij zou een echte expert zijn, hartstikke goed, etc. Nou, zegt Keulemans, dat geldt alleen maar “totdat hij moet berichten over onderzoek van zijn eigen universiteit, of zijn concurrent. Je hebt op zijn minst altijd de schijn tegen, zeker als je zo uitgesproken bent als Bart.” Daar voegt Keulemans vervolgens nog aan toe – voor alle duidelijkheid – dat Verheggen in zijn ogen “absoluut niet onafhankelijk” Is.

Verheggen heeft nog geen antwoord gegeven op deze prangende vragen. En ook bij RTL blijven de kaken stijf op elkaar.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.