Business

Accountant heeft te weinig oog voor fraude


1. AFM: Accountant te weinig oog voor fraude

Accountants hebben te weinig oog voor fraude bij de door hen gecontroleerde bedrijven, constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek. Dit terwijl fraude een groot maatschappelijk probleem is. Het kan leiden tot grote schade voor beleggers en tast het vertrouwen in het financiële systeem aan. Daarom gaat de AFM de komende jaren de controle op de accountantskantoren verscherpen.

Aan geruchtmakende fraudegevallen was er de afgelopen jaren geen gebrek. Denk nog maar even terug aan het Zuid-Afrikaanse Steinhoff, het Duitse Wirecard en hier in Nederland landsadvocaat Pels Rijcken, waar een notaris onder het oog van zijn collega’s ruim 12 miljoen euro achteroverdrukte.

2. Schiphol wil met forse loontoeslag personeelstekort oplossen

Schiphol Group heeft met de vakbonden op hoofdlijnen een akkoord gesloten over extra beloning en betere arbeidsvoorwaarden voor duizenden medewerkers op de luchthaven. Door beveiligers, afhandelaars, schoonmakers en busvervoerders fors meer te gaan betalen, hoopt Schiphol het nijpende personeelstekort op te lossen en de doorstroming te verbetering.

Dat maakte bestuursvoorzitter Dick Benschop dinsdagavond bekend in de Tweede Kamer tijdens een bijeenkomst van de commissie Infrastructuur en Waterstaat. Benschop moest voor een hoorzitting naar het parlement komen vanwege de aanhoudende capaciteitsproblemen op Schiphol. Hij kreeg veel kritische vragen over het beleid van de luchthaven.

Lees ook: Hoe startup DeNoize Schiphol helpt om geluidsoverlast tegen te gaan 

3. Omzet horeca weer op niveau 2019

De horeca boekte in het eerste kwartaal van dit jaar 92,2 procent meer omzet dan in het eerste kwartaal van 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Daarmee komt de omzet iets hoger uit dan begin 2020, de start van de coronacrisis, maar ze nadert het niveau van het laatste kwartaal van 2019.

Het waren vooral cafés en hotels die de eerste drie maanden van dit jaar goed boerden. Cafés zagen hun omzet in het eerste kwartaal op jaarbasis met 300 procent stijgen, bij hotels ging het om een stijging van 174 procent. Hotels verdienden wel nog steeds 22 procent minder dan voor de coronacrisis, cafés boekten 6 procent minder omzet.

4. DSM fuseert met Zwitsers Firmenich

De Nederlandse voedingsingrediëntenfabrikant DSM fuseert met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich. Terwijl DSM de bovenliggende partij is, wordt het nieuwe bedrijf juridisch een Zwitserse onderneming. Ook de twee DSM-ceo’s, die het nieuwe fusiebedrijf gaan leiden, verhuizen naar Zwitserland.

DSM-aandeelhouders krijgen twee derde van de aandelen in het gecombineerde bedrijf. Daarmee komt dit feitelijk dicht bij een overname door DSM van Firmenich. Maar tegelijkertijd wordt het nieuwe bedrijf Zwitsers. De onderneming krijgt ook een hoofdkantoor in Maastricht. Daar bouwt DSM nu een nieuw hoofdkantoor ter vervanging van de huidige zetel in Heerlen.

5. Inflatie zakt, maar blijft boven 10 procent

De consumentenprijzen in Nederland lagen in mei gemiddeld 10,2 procent hoger dan dezelfde maand van 2021. Daarmee is de jaarinflatie afgenomen ten opzichte van die in april (11,2 procent) en maart (11,7 procent). Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekendgemaakt. Deze eerste raming betreft de inflatie op basis van de Europese rekenmethode (HICP). Voor de hele eurozone bedroeg deze in mei 8,1 procent, aldus Eurostat. In eurozone als geheel stijgt de inflatie dus nog wel: in april was de geldontwaarding 7,4 procent.

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.

6. Must read: Overschot groene stroom kost honderden miljoenen

Door capaciteitsproblemen op het hoogspanningsnet moet netbeheerder Tennet alle zeilen bijzetten om het stroomnet in evenwicht te houden. Dat is niet alleen heel veel werk, het kost ook ongelooflijk veel geld. Vorig jaar liepen de kosten op tot bijna 340 miljoen euro, en dat wordt uiteindelijk betaald door burgers en bedrijven.

De energievoorziening moet constant vrijwel perfect in evenwicht worden gehouden, dat betekent dat er evenveel stroom in moet als er uitgaat. Gebeurt dat niet, dan kan uiteindelijk een net platgaan. Maar door de sterk toegenomen hoeveelheid aan groene energie, vooral uit wind, komt er steeds vaker simpelweg te veel stroom het net op. Of, minstens zo problematisch, het komt op de verkeerde plek het net op.

7. Bij de koffieautomaat: We blijven stereotyperen

Hoewel we de eigen collega’s minder vaak stereotyperen, houden we er nog steeds veel vooroordelen op na, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht en Nobbe Mieras. Over het algemeen zien we vrouwen als warmer dan mannen en heteroseksuelen als competenter dan niet-heteroseksuelen. Ook mensen met een migratieachtergrond worden als minder competent gezien.

Volgens bureau Nobbe Mieras moeten leiders de kennis en vaardigheden krijgen om de negatieve effecten van stereotiepe beeldvorming te verminderen. ‘Leer ze hoe perceptie op warmte en competentie in elkaar steekt en laat ze zien aan welke knoppen ze kunnen draaien om indrukken van zichzelf en van anderen te veranderen’, zegt Farah Nobbe van Nobbe Mieras.

Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updatesSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.