Lifestyle

baanbrekende en ontroerende documentaire ‘Sexual Healing’


Hoe frustrerend is het als je door je beperking nooit intimiteit of seks kunt ervaren? Of wanneer je je hele leven alleen functioneel wordt aangeraakt door hulpverleners? En klopt het dat je door seks en intimiteit een heler mens wordt?  De ‘2Doc: Sexual Healing’ onderzoekt het antwoord op deze vragen aan de hand van het verhaal van Evelien en haar zoektocht naar intimiteit.

Evelien is 53 en spastisch vanaf haar geboorte. Ze heeft slechts een paar teleurstellende seksuele ervaringen op zak maar wil het daar niet bij laten zitten. Nadat ze, als gevolg van haar handicap, jarenlang is genegeerd waar het gaat om intimiteit, gaat ze daar nu verandering in brengen.

De noodzaak van intiem, menselijk contact

Tijdens haar persoonlijke reis ontdekt Evelien nieuwe dingen bij zichzelf en haar lichaam. Ondanks haar onzekerheden stelt ze zich langzaam open voor behoeften en verlangens die ze tot nu toe altijd heeft weggestopt. Haar ontluikende nieuwsgierigheid en enthousiasme botsen met een diepgeworteld laag zelfbeeld maar daardoor laat ze zich niet uit het veld slaan.

Sexual Healing is een documentaire over de noodzaak van intiem, menselijk contact en hoe complex het kan zijn om dat te verwezenlijken wanneer seks hebben niet vanzelfsprekend is.

‘Mensen met een beperking zijn ook seksuele wezens’

‘Je Zal Het Maar Hebben’-presentator Jurre Geluk vertelt aan Flair: “Het is een prachtig portret van iemand die de meeste mensen anders niet zo snel zou spreken over zo’n onderwerp. Wanneer hoor je nou zo uitgebreid van iemand met een ziekte of beperking hoe het is om de zoektocht naar intimiteit, liefde of seks aan te gaan.

Je krijgt een inkijkje in het leven van Evelien en maakt bijzondere momenten samen met haar mee. Je gaat je afvragen waarom mensen met een ziekte of beperking niet als seksuele wezens worden gezien, terwijl zij precies dezelfde gevoelens en verlangens hebben als wij.”

Gevoelens die we allemaal kennen

Eerlijk, stoer en ontwapenend toont regisseur en Gouden Kalf-winnaar Elsbeth Fraanje hoe Evelien het onderbelichte aspect van intimiteit werkt bij een grote groep mensen waar we doorgaans niet bij stilstaan.

Deze expeditie naar intimiteit en geborgenheid laat een heel palet zien van diep-menselijke emoties die naar boven komen drijven: de diepgewortelde angst voor afwijzing en er niet toe doen; universele hunkering naar erkenning; gevoelens van jaloezie die botsen met onze wens om exclusiviteit te ervaren van liefde; de diepe onzekerheid die we kunnen voelen om iemand te ontmoeten. Daarmee staat Eveliens zoektocht voor ons allemaal.

Verdiepende podcast

Mocht je geen genoeg krijgen van dit onderwerp, dan is er meer! In de zesdelige verdiepende podcastreeks ‘Sexual Healing: de podcast’ ontvangt presentator Jurre Geluk diverse gasten, partners, verzorgers en sekswerkers, met wie hij een openhartig gesprek aangaat. Met hen praat hij over intimiteit voor mensen met een beperking of aandoening waarbij niet alles vanzelfsprekend is. Luister ‘Sexual Healing: de podcast’ via je favoriete podcast-app!

Bekijk hieronder een trailer van ‘Sexual Healing’:

Kijk ‘2Doc: Sexual Healing’ hier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron en beeld: BNNVARASource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.