Politics

Brand op Russisch oorlogsschip – NRC

Overzicht: Brand op Russisch oorlogsschip en Jersey bevriest tegoeden Abramovitsj

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van woensdagavond en de nacht van woensdag op donderdag:

  • Het Russische oorlogsschip Moskva is zwaar beschadigd geraakt, vanwege een brand en het ontploffen van munitie, meldt het Russische ministerie van Defensie. Het schip bevindt zich in de Zwarte Zee en is geëvacueerd. De gouverneur van de regio Odessa had eerder laten weten dat Oekraïense strijders het schip hadden geraakt met twee raketten, maar die informatie is nog niet onafhankelijk geverifieerd. Rusland zegt de oorzaak van de brand te onderzoeken. De Moskva werd aan het begin van de invasie gebruikt om Slangeneiland te veroveren en kreeg toen van Oekraïense soldaten de beroemd geworden opmerking „Russisch oorlogsschip, rot op” te horen.
  • De Koninklijke Rechtbank op het Britse eiland Jersey heeft 7 miljard dollar (ruim 6,4 miljard euro) aan bezittingen laten bevriezen die gelinkt worden aan de Russische oligarch Roman Abramovitsj. Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie zijn dinsdag meerdere panden doorzocht die verband houden met de bedrijfsactiviteiten van de zakenman, wiens totale bezit in 2021 door Forbes geschat werd op 14,5 miljard euro. Jersey is vanwege de gunstige belastingregelingen voor rijke mensen een interessant land om hun bezit onder te brengen.
  • De Verenigde Staten overwegen volgens The New York Times een hoge functionaris naar Kiev te sturen. Het zou gaan om een kabinetschef of een hoge functionaris van het Amerikaanse leger en niet om president Joe Biden of vicepresident Kamala Harris. De reis is vooral bedoeld als steunbetuiging aan Oekraïne, maar zal door Rusland als een provocatie worden opgevat.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.