Lifestyle

Britten gaan asielzoekers opvangen in pittoresk Rwanda


De Britse regering staat op het punt om een overeenkomst te sluiten met Rwanda over het opvangen van asielzoekers. De bedoeling is dat het Centraal-Afrikaanse land alleenstaande mannen op gaat vangen die in bootjes het Kanaal over zijn gestoken en wiens asielprocedure in behandeling is genomen.

Een echte vent neemt nu een abonnement.

De Britse minister van binnenlandse zaken, Priti Patel, is inmiddels in Rwanda om het verdrag te ondertekenen. Patel zou al acht maanden ‘dag en nacht’ bezig zijn geweest met de deal, die tot nu toe geheim gebleven is.

Mensensmokkel

Volgens Boris Johnson moeten de afspraken mensensmokkel en illegale migratie tegengaan, en zo voorkomen dat mensen op zee verdrinken. Het Verenigd Koninkrijk kampt sinds de Brexit met een toename in het aantal migranten dat via het Kanaal de oversteek waagt. Het herinvoeren van grenscontroles bij Calais maakt mensensmokkel via vrachtverkeer moeilijker. De situatie leidt al enige tijd tot wederzijdse frustratie tussen de Britten en Fransen, omdat beide landen elkaar verantwoordelijk houden voor de aanpak.

Vorig jaar mei sloot Denemarken al een soortgelijke deal met Rwanda over het openen van een asielzoekerscentrum. Dergelijke afspraken moeten ook voorkomen dat uitgeprocedeerde mensen de illegaliteit in vluchten in Europa, of weigeren uitgezet te worden naar het land van herkomst.

De Britten hebben dit voorbeeld kennelijk gevolgd, en zouden ook Ghana en Albanië hebben overwogen als opvanglocaties, maar die gesprekken zijn kennelijk op niks uitgelopen. Ook door het idee om oude boorplatforms in de Noordzee te gebruiken is een streep gezet.

 

Lees ook: 

Machtsvacuüm bij PvdA kan weg vrijmaken voor Deens migratiemodel

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenKatholieke kerk doet fideel: sorry voor genocide en vergeving voor abortusTerugkijken: Frans Timmermans maakt Vara-kijkers bang met RuslandSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.