Politics

Canada betaalt bijna 1 miljard euro schadevergoeding aan inheemse gemeenschap

De Canadese regering betaalt een schadevergoeding van 1,3 miljard Canadese dollar (omgerekend zo’n 960 miljoen euro) aan de Siksika, een inheemse gemeenschap in het land. De regering doet dat omdat het aan het begin van de twintigste eeuw grote stukken grond van de Siksika onteigende. Het gaat om een van de grootste schadevergoedingen voor de onteigening van grondgebied in Canada ooit.

“We zijn samengekomen om een fout uit het verleden recht te zetten”, zei premier Trudeau tijdens een ondertekeningsceremonie. De premier en het hoofd van de Siksika, Ouray Crowfoot, ondertekenden de regeling tijdens die ceremonie beiden.

Bij het ondertekenen zei Crowfoot dat hoewel de schadevergoeding het onrecht uit het verleden niet goed maakt, deze wel een verschil kan maken in het leven van de mensen uit de Siksika-gemeenschap.

De regering verkocht in 1910 bijna de helft van het land van de gemeenschap, terwijl in een verdrag de grond aan de Siksika was toegekend. De grond werd vervolgens verkocht aan mensen die zich in het gebied wilden vestigen. De zaak over de onteigening liep al decennia. De Siksika-gemeenschap bestaat uit zo’n 8000 leden.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.