Lifestyle

CBS: bijna half miljoen ‘jongeren’ vaker ‘neerslachtig en somber’, ‘psychisch ongezond’


Het aantal jongeren met psychische problemen is tijdens de coronapandemie flink toegenomen. Volgens het CBS was vorig jaar 18 procent van de 12- tot 25-jarigen ‘psychisch ongezond’. Dat komt neer op 488.000 jongeren. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent. De verslechtering hangt waarschijnlijk samen met coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en lockdowns.

“Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber”, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij meisjes en jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) is de psychische gezondheid het meest verslechterd. Bijna een kwart van deze groep wordt door het statistiekbureau aangemerkt als ‘psychisch ongezond’. Voor de coronacrisis, in 2019, was dit 14 procent. “Maar ook meer jonge mannen kregen te maken met een slechtere mentale gezondheid”, stelt het CBS vast.

Gezondheidsenquête

Het bureau hield een gezondheidsenquête onder jongeren, een onderzoek waarin mensen vragen beantwoorden over hun gemoedstoestand. Daarbij werd onder meer gekeken naar hoe vaak jongeren zich neerslachtig, onrustig en ongelukkig voelen.

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek al dat de mentale gezondheid van jongeren verslechterde vanaf het laatste kwartaal van 2020 en dat zette verder door in de eerste twee kwartalen van 2021. Ze gaven aan veel minder vaak dan voor de pandemie gelukkig en tevreden te zijn met het leven.
Anp

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenVideo – ‘Groep jongeren’ trapt 55-jarige man halfdood, politie stopt onderzoekVideo – Burgemeester van Roosendaal rapt voor ”’jongeren”’ om gesprek aan te gaanBRIEFJE VAN JAN – Top 25 van 2020 (deel 3)Politie wil meer diversiteit politieteams in overwegend allochtone wijkenTsunami van Marokkaanse jongeren uit Canarische Eilanden overspoelt EuropaBekende ‘inspiratiebron voor de jeugd’ aangehouden als frauderende jongerenwerkerNederlandse hulpdiensten hebben hun handen vol aan vuurwerkterreurLieve StadWatch – zoveelste schietpartij in criminelenhoofdstad – 21-jarig slachtoffer zwaargewondDoodgetrapte man in Arnhem niet het eerste bejaarde slachtoffer van minderjarige verdachteOverlastjongeren in Doetinchem te dom om zich fatsoenlijk te gedragenBurgemeesters willen massaal een verbod op verkoop van messen aan ‘jongeren’Nederlandse jongeren maken seksistische beroepskeuzes – gendernormen moeten kapot14-jarige jongeren plegen brute overvallen voor paar grijpstuivers – Groot probleem in RandstadJongeren voortaan niet meer naar politiebureau voor eerste lichte vergrijpJongerenwatch – waarschuwingsschoten gelost bij Haagse kermis om verdachte situatieJongerenwatch – roomblanke jongere annex raddraaier annex gewapende overvaller in Gouda gezochtZwaar ongeluk in Utrechtse kansenwijk Overvecht – favoriete ”’jongeren”’-drug lachgas in auto gevondenNPO/D66/GroenLinks: geef ”’jongeren”’ gratis buurthuis – jongeren hebben buurthuis – vernielen buurthuisSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.