Lifestyle

CBS: geen enkel verband tussen covidvaccinaties en oversterfte


Er is geen enkele aanwijzing dat coronavaccinaties of bijwerkingen daarvan in 2021 hebben gezorgd voor oversterfte. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat donderdag werd gepubliceerd. In het jaar 2021 stierven ongeveer 166.000 duizend mensen. Op 162 (minder dan één promille) overlijdensaktes stond vermeld dat vaccinatiebijwerkingen ‘mogelijk’ hebben bijgedragen aan het overlijden. Maar bij slechts 11 van die 162 overlijdens kon achteraf worden bepaald dat vaccinatieschade mogelijk een rol heeft gespeeld.

Het CBS onderzocht de oversterfte van afgelopen jaren in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In december vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan van Kamerlid Pieter Omtzigt waarin werd gevraagd om onderzoek naar oversterfte tot en met november 2021 omdat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van extra overlijdens na vaccinaties.

65 tot 80 jaar

In de laatste zes maanden van 2021 was de oversterfte rond de 3400 hoger dan het aantal geregistreerde Covid-19-overlijdens. De oversterfte vond vooral plaats in de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar. Deze sterftegevallen kunnen worden verklaard door de uitgestelde zorg, maar er is nader en uitgebreider onderzoek nodig om exact te kunnen bepalen wat de oorzaak is.

 

N.B. ‘Nieuwvormingen’ zijn tumoren en kanker
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Anderhalve meter

RIVM: ‘Stijging positieve coronatests waarschijnlijk begin nieuwe coronagolf’

Pillen

Nog veel vragen over COVID-19-geneesmiddelen

Omicron virus

Dominante omikronvariant wordt steeds dominanter

Jongeren

Nu al zeker: Eerste Kamer gaat vijfde verlenging coronawet wegstemmen

Anderhalve meter

Wetenschappers, artsen waarschuwen voor nieuwe coronagolf en lockdown in winter

Marion Koopmans

Marion Koopmans: ‘Vaccinaties minder goed bestand tegen nieuwe omikronvarianten’Horeca Nederland: 15 maart moeten alle coronarestircties worden geschraptAnderhalvemetermaatregel komt officieel ten eindeMichel Reijinga van Nederland in Verzet stelt zich verkiesbaar bij landelijke verkiezingen

Omicron virus

85% Nederlanders wil af van coronamaatregelen, of tenminste versoepelen

vaccineren meisje

Meer dan 70% Nederlanders: vaccins cruciaal bij bestrijden en voorkomen pandemieën

Mark Rutte, VVD

‘We hebben leiders nodig die het dominante zorgdenken radicaal durven doorbreken’Dr. Carla Peeters – Verwijder coronadashboard van radar, herstel het hart van de samenlevingSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.