Lifestyle

Defensieminister Ollongren zou Finland graag tot de NAVO laten toetreden


Defensieminister Kajsa Ollongren (D66) is voorstander van de toetreding van Finland tot de NAVO. Het land zou dat sterk overwegen sinds de Russische invasie in Oekraïne. Dat zei Ollongren woensdag in het NPO-radioprogramma Sven op 1.

Maak nu gebruik van deze geweldige aanbieding!

Ollongren hierover: “Ze zijn een partnerland en hebben wat te bieden. Ze hebben een goed georganiseerde defensie. Als ze willen toetreden, moeten we dat verwelkomen.”

Ondertussen wil Nederland zelf toewerken naar de NAVO-norm van twee procent voor Defensie, maar volgens Ollongren is het niet realistisch dat het doel dit jaar wordt gehaald. “Er moet een realistisch, maar ambitieus groeipad komen.” Maar “dit jaar kan het nog echt niet”, aldus de bewindsvrouw.

Westerse wapens

Nederland staat ook open voor het idee om Oekraïense strijdkrachten op te leiden in het gebruik van Westerse wapens die zij niet kennen en die daarom op dit moment niet kunnen worden ingezet.

Op dit moment leveren Nederland en andere westerse landen wapens waarvan Oekraïense soldaten weten hoe ze te bedienen. Maar de voorraad is eindig. Het opleiden van Oekraïners zou de potentiële levervoorraad kunnen vergroten.

“Ik vind dat we daar naar moeten kijken en dat gebeurt ook”, aldus de minister.

Andere spullen

Wapens die Oekraïense soldaten gebruiken zijn nu vaak van Russische makelij. “De landen die ze nu leveren, kunnen dat op een gegeven moment niet meer. Ook wij moeten steeds kijken naar wat Oekraïne meteen kan gebruiken. In het geval dat deze oorlog langer duurt, putten die voorraden uit. Dan is het nodig om met andere spullen te werken.”

En daarvoor kan een opleiding noodzakelijk zijn, weet de minister. “Dat kunnen we niet in Oekraïne bieden, maar wel elders. Daar staat Nederland voor open.”

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenBRIEFJE VAN JAN – Aan Sigrid KaagEU ziet grenzen aan persvrijheid, maar geen woord over ‘FvD = nazi’ twitterende ambtenaarMinister Ollongren dreigt met anti-nepnieuws propaganda rond provinciale verkiezingenMinister Ollongren (D66) onderzoekt of groei wethouders wel volgens regels verlooptKreeg minister Ollongren tijdens NOS-Nepnieuwsuitzending aanwijzingen via haar oortje?Ollongren negeert wens Tweede Kamer om EUvsDisinfo op te doeken‘TPO-lezers willen dat minister Ollongren (D66) opstapt’, aldus een websiteMoet minister Ollongren (D66) opstappen wegens demonisering FvD en zaaien van haat?Minister Ollongren (D66) vindt nepnieuwsverspreider EU vs Disinfo nog altijd een prima dienstKajsa Ollongren (D66) verspreidde nepnieuws op website AIVDMinister Ollongren (D66) ontdekt nieuwe media: ‘Pro-Kremlin media’Bonusquote: ‘Van media en politici hebben we het meeste nepnieuws te vrezen’Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.