News

Doodsbedreiging of belediging? Haattweets zijn vaak moeilijk te bestraffen

Manfred Smol, het Helmondse Forum voor Democratie-raadslid, vergeleek Mark Rutte en Hugo de Jonge op Twitter met nazi-kopstukken. Daarnaast gunde hij de politici een nare dood in Siberië. Het Twitteraccount dat Smol onder een fake-naam gebruikte, is inmiddels verwijderd en de Helmondse afdeling van de partij onderzoekt de uitlatingen. Maar hoe strafbaar zijn deze uitspraken via social media?

Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

Evie Hendriks

“Eén ding is duidelijk: bedreiging is strafbaar”, legt rechtspsycholoog Peter van Knoppen uit. “Maar de vraag is of je kunt aantonen dat het een serieuze bedreiging is die iemand daadwerkelijk kan uitvoeren.”

“Je zou kunnen zeggen dat dit buiten zijn macht ligt en dat het dus geen directe bedreiging is.”

Het FVD-raadslid wenste premier Mark Rutte en Hugo de Jonge een dood in Siberië toe, maar volgens de rechtspsycholoog is er een verschil tussen wensen en bedreigen. “Van deze uitspraken zou een advocaat kunnen zeggen dat dit buiten zijn macht ligt en dat het dus geen directe bedreiging is.”

De vergelijkingen die Smol maakte met nazi-kopstukken zouden volgens de deskundigen onder belediging, smaad of laster kunnen vallen. Bij deze strafbare feiten kunnen geldboetes worden opgelegd die tot in de duizenden euro’s kunnen oplopen. In enkele gevallen krijgen daders een gevangenisstraf van een paar maanden.

“Rutte en andere politici hebben wel wat anders aan hun hoofd.”

Om tot een strafzaak te komen, moet eerst aangifte worden gedaan. “Ik vraag me af of Rutte en de andere politici aangifte gaan doen tegen Smol. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd”, zegt Peter Tak, hij is oud-hoogleraar strafrecht.

Toch hoeft dat niet te betekenen dat er geen consequenties kunnen zijn voor het raadslid. “Iemand anders kan ook aangifte doen voor de politici. Of dat in dat geval gebeurt, durf ik niet te zeggen.”

Ondanks dat Tak niet direct een strafzaak in de uitlatingen van het raadslid ziet, schrikt hij wel van de uitlatingen. “Het is een kwalijke zaak dat een raadslid zulke uitspraken doet tegen andere politici. Iedereen kan zomaar alles op social media plaatsen.”

Naast Mark Rutte en Hugo de Jonge werden de Belgische Viroloog Marc van Ranst en PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken beledigd. Eerder vertelde de Belgische viroloog Marc van Ranst tegen Omroep Brabant dat hij geen aangifte tegen Smol doet, ondanks dat het raadslid hem een ‘sluipmoordenaar’ en ‘lafaard’ noemde.

Als de andere politici wel aangifte doen, zullen de straffen uiteen lopen, denken de deskundigen. “Bij bedreigingszaken is het altijd lastig om van te voren een straf te voorspellen. Een rechter kijkt naar hoe serieus een bedreiging is en dat ligt aan verschillende omstandigheden”, zegt Van Koppen.

LEES OOK:

Rutte en De Jonge als nazi-kopstukken op Twitteraccount van Forum-raadslid

Viroloog Marc van Ranst over Helmonds raadslid: ‘Positie onhoudbaar’Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.