Lifestyle

‘Een crisis heeft altijd invloed op de voedselketen’


Vier tot zes weken, dat is de tijd die we nog hebben voordat de voorraden zonnebloemolie op zijn in Nederland, volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). “Dit is een groot probleem voor heel veel mensen.”

Oorlog

De Nederlandse voedselbedrijven zijn ijverig opzoek naar andere opties voor zonnebloemolie. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt de tekorten. Oekraïne is namelijk een grote producent van plantaardige olie. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) zegt hier het volgende over: “Twee derde van de zonnebloemolie die hier in de winkels ligt, komt daar vandaan.”

Binnenkort zullen de schappen in de supermarkten er dus erg leeg uitzien. De woordvoerder vertelt verder: “We zijn ons bewust van dat probleem en het heeft onze aandacht. Een crisis heeft altijd invloed op de voedselketen. Dat zagen we tijdens de pandemie, en nu met de oorlog weer.”

Alternatieven zonnebloemolie

Bakken, braden en frituren is niet het enige waar zonnebloemolie voor gebruikt wordt. Ook zit zonnebloemolie in producten als margarine, koekjes en babyvoeding. Producenten zijn volgens Federatie Nederlandse Levensmiddelen (FNL) op zoek naar andere mogelijkheden voor zonnebloemolie. Volgens FNL moet dit ook lukken, volgens hen zijn de volgende alternatieven mogelijk: raapzaad-, lijnzaad- of palmolie. Wat de beste opties zijn, wordt overlegd door producenten en overheden.

Tiny van Boekel, emeritus hoogleraar Voedseltechnologie aan de Wageningen University (WUR), noemt het zonnebloemolietekort een groot probleem. Ook zegt hij dat er wel alternatieven zijn, maar dat ze niet altijd even goed beschikbaar zijn. Verder vertelt hij over de alternatieve opties: “Bovendien moeten ze eerst worden gezocht, per product worden uitgeprobeerd, en daarna moeten er nieuwe, logistieke routes worden uitgestippeld om de zonnebloemvervangers hierheen te krijgen. Dat heb je niet in een weekje allemaal geregeld.”

Aanpassingen

Ook moeten de etiketten en de verpakkingen veranderd worden wanneer er een ander product wordt gebruikt dan zonnebloemolie. Dit heeft weer gevolgen voor de ingrediëntenlijst en eventueel ook voor de voedingswaarde. De klanten moeten hierover geïnformeerd worden.

Van Boekel laat weten dat al die aanpassingen tijd gaan kosten en daarbij ook veel geld. “De prijs van zonnebloemolie en van producten waar zonnebloemolie in zit, zal flink gaan stijgen door de schaarste. Dat is vooral in de armere landen een probleem. Daar gaan de mensen het voelen, want daar kunnen de producten onbetaalbaar worden. En dan kun je in het ergste geval volksopstanden krijgen”, aldus Van Boekel.

Rijkere landen zoals Nederland zullen dit anders gaan ervaren. Daar zegt Van Boekel het volgende over: “Wij zullen iets meer moeten betalen. En we proeven dat de smaak of textuur iets anders is als zonnebloemolie vervangen wordt door iets anders. Want: elke olie heeft weer andere karaktereigenschappen. Zonnebloemolie is vrij neutraal, niet heel uitgesproken. Kokosolie is veel verzadigder en olijfolie veel uitgesprokener.”

Ook benoemt Van Boekel nog dat er een tekort aan tarwe gaat ontstaan en ook een tekort aan onder andere maïs. “Dat levert nóg grotere problemen”, zegt hij.

Lees ook
Pastaliefhebbers opgelet: pastatekort dreigt door oorlog in Oekraïne

Langdurige voedselcrisis

Van Boekel is ook bang dat we nog even bezig zullen zijn met de voedselcrisis. “Zelfs als de oorlog snel is afgelopen, wat ik natuurlijk hoop, dan is dit voedselprobleem nog niet opgelost. Havens liggen in puin, wegen zijn verwoest, de hele infrastructuur ligt op z’n gat in Oekraïne. Dus zelfs als je nu zonnebloemzaadjes zou gaan zaaien in Oekraïne, dan kun je alsnog de producten niet vanuit Oekraïne vervoeren. Ik had ooit wel verwacht dat er een voedselcrisis zou komen, maar niet in Europa. En deze voedselcrisis is onafwendbaar”, aldus van Boekel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty ImagesSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.