Politics

Eerste boeren zijn onderweg om te demonstreren

Eerste boeren zijn onderweg om te demonstreren

De eerste boeren zijn woensdagochtend onderweg om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Sommigen zijn direct op weg gegaan naar het Gelderse plaatsje Stroe, waar de grootste protestacties worden verwacht. Enkele tientallen demonstranten hebben zich verzameld op het Malieveld in Den Haag, waar boeren hadden aangekondigd te ‘ontbijten’. Daarna zouden zij ook op weg gaan naar Stroe. Op het Malieveld zijn naast boeren ook sympathisanten en een aantal Tweede Kamerleden aanwezig.

Hoewel de boeren door de politie en Rijkswaterstaat zijn opgeroepen niet over de snelweg te rijden met tractoren, gebeurt dit op sommige plekken toch. Op het Zeeuwse gedeelte van de A58 zou vanochtend een groep boeren door de politie begeleid zijn, meldt Omroep Zeeland. Ook op de A2 in Brabant reden volgens Rijkswaterstaat vanochtend „een paar honderd” tractoren, zo laat ANP weten.

Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag voor drukte op de weg vanwege de boerenmanifestaties. In Stroe wordt de grootste demonstratie verwacht, maar ook elders in Nederland kan het druk worden. Het einde van de A12 richting Den Haag is afgesloten, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Wie op de weg tractoren tegenkomt, wordt aangeraden langzamer te rijden en afstand te houden. „Waar tractoren rijden, zien we wel hinder. Het verkeer stroopt zich dan op en rijdt er langzaam.”

Op het Malieveld in Den Haag is NRC-redacteur Titia Ketelaar aanwezig:

‘Bijna helft van Nederlanders steunt protestacties boeren’

De maatschappelijke steun voor de boerenprotesten lijkt de afgelopen maanden iets te zijn toegenomen. Uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van dagblad Trouw blijkt woensdag dat zo’n 45 procent van de Nederlanders de acties steunt, in oktober vorig jaar was dit nog 38 procent. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 59 procent van de Nederlanders zorgen heeft over de gevolgen van stikstofuitstoot op het milieu, in oktober was dit nog 67 procent.


Lees ook: Hoe Nederland in deze stikstofcrisis belandde, en daar weer uit moet komen

Het stikstofthema kan op gemengde reacties van kiezers rekenen: stemmers van de PVV, FVD, SGP en BBB maken zich nauwelijks zorgen over de uitstoot. Bij de VVD maakt 56 procent zich druk om de milieugevolgen en onder de CDA-achterban is dit 69 procent. Rechtsere kiezers hebben meer begrip voor de boeren dan progressievere stemmers. Onder stemmers van de Partij voor de Dieren, Volt en GroenLinks heerst de minste steun voor boeren. Donderdag debatteert de Kamer over de stikstofcrisis.

Boeren in Noord-Holland hebben zich dinsdag verzameld voor een actie tegen het stikstofbeleid. Foto Olaf Kraak/ANP

Welkom in dit blog

Het kabinet had twee weken geleden een harde boodschap voor veel boeren: in sommige gebieden moet de stikstofuitstoot voor 2030 fors omlaag, en daarvoor moet de Nederlandse landbouw ingrijpend veranderen. Stikstofverbindingen zoals ammoniak (met name afkomstig van de veestapel) en stikstofoxiden (verkeer en industrie) zijn schadelijk voor de natuur. In Europese natuurwetgeving is vastgelegd hoe hoog de stikstofuitstoot mag zijn in de buurt van zogeheten beschermde Natura 2000-gebieden – normen waar Nederland nog niet aan voldoet.

Hoewel de provincies het komende jaar duidelijk moeten maken hoe ze de stikstofuitstoot willen laten dalen, vertelde minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) bij de presentatie van de doelen per regio dat de veestapel landelijk naar schatting met zo’n 30 procent moet krimpen. Dit leidde tot woede onder boeren, die zich in hun bestaansrecht bedreigd voelen en de afgelopen jaren meermaals met tractoren door het hele land demonstreerden.

Uit protest tegen de gepresenteerde stikstofplannen hadden de boeren aangekondigd ook deze woensdag de weg op te zullen gaan. De grootste demonstratie is aangekondigd in het dorp Stroe in de Gelderse gemeente Barneveld, een van de provincies waar de stikstofuitstoot het forst moet dalen. Ook op andere plekken zijn er woensdag mogelijk demonstraties, zoals op het Malieveld in Den Haag. Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag voor grote verkeersdrukte, files en afgesloten op- en afritten.

In dit blog doet NRC woensdag 22 juni verslag van de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet.


Lees meer over de stikstofcrisis: Hoe Nederland in deze stikstofcrisis belandde, en daar weer uit moet komenSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.