Politics

Gauff geschokt door schietpartijen: ‘Hoe kan ik stress hebben voor finale?’ | NU

Coco Gauff is aangedaan door de schietpartijen die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in de Verenigde Staten. Na het bereiken van haar eerste Grand Slam-finale in Parijs maakte de achttienjarige Amerikaanse een statement tegen het geweld in haar geboorteland.

Gauff schreef met een viltstift Peace, end gun violence (Vrede, stop wapengeweld) op de lens van een camera nadat ze in de halve finales van Roland Garros had gewonnen van de Italiaanse Martina Trevisan.

Het was een oproep na een reeks geweldincidenten in de VS. In de afgelopen twee weken kwamen drie schietpartijen uitgebreid in het nieuws, waarbij in totaal 35 personen om het leven kwamen. 21 daarvan werden doodgeschoten op een basisschool in Uvalde (Texas).

Gauff is geschokt door al het geweld. “Mijn mindset is nu: het is allemaal niet zo belangrijk”, zei ze op de persconferentie in de aanloop naar haar eerste Grand Slam-finale ooit. “Hoe de finale ook zal aflopen, ik zal gelukkig zijn. Mijn ouders zullen hoe dan ook van me houden.”

“Natuurlijk is het een Grand Slam-finale, maar er gebeuren momenteel zo veel dingen in de wereld, met name in de Verenigde Staten. Hoe kan ik dan gaan stressen over een tenniswedstrijd?”, aldus de jongste Grand Slam-finaliste in achttien jaar.

Coco Gauff schrijft de tekst ‘Peace, end gun violence’ op de cameralens.


Coco Gauff schrijft de tekst 'Peace, end gun violence' op de cameralens.

Coco Gauff schrijft de tekst ‘Peace, end gun violence’ op de cameralens.

Foto: Getty Images

‘Mijn vader is trots op wat ik heb geschreven’

Gauff vertelde dat de emoties dieper bij haar zitten, omdat vrienden van haar in 2018 een schietpartij op een middelbare school in Parkland meemaakten. Daarbij vielen zeventien doden en en veertien gewonden.

“Gelukkig hebben mijn vrienden het er goed van afgebracht. Ik heb alles van dichtbij meegemaakt. Maar ik vind het gewoon gek. Ik was dertien jaar toen dat gebeurde, maar er is nu nog steeds niets veranderd.”

Gauff besloot pas op de baan een statement te maken. “Ik weet dat mensen over de hele wereld kijken. Toen ik jong was, zei mijn vader dat ik de wereld kon veranderen met mijn racket. En daarmee doelde hij niet alleen op tennis. Het eerste wat hij tegen me zei nadat ik van de baan was: ‘Ik ben trots op je en ik hou van wat je op de camera hebt geschreven.'”

Gauff neemt het zaterdag in de finale van Roland Garros op tegen de drie jaar oudere Iga Swiatek. De Poolse is de mondiale nummer één en huizenhoog favoriet voor de eindzege in Parijs. Ze heeft al 34 partijen op rij gewonnen.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.