Politics

Giro555-actie goed voor ruim 106 miljoen euro

Oekraïne: belangrijke Russische militair omgekomen bij gevechten

Bij gevechten in de noordoostelijke stad Charkov is volgens het Oekraïense ministerie van Defensie een hooggeplaatste Russische militair omgekomen. Het zou gaan om generaal-majoor Vitaly Gerasimov, plaatsvervangend commandant en stafchef van het 41e leger van het centrale militaire district van Rusland.

Vitaly Gerasimov vocht in de tweede Tsjetsjeense oorlog (1999 – 2009) en deed mee aan de Russische militaire operatie in Syrië. Hij zou een medaille hebben gekregen voor zijn rol in de verovering van de Krim door Rusland.

Bij de gevechten in Charkov zouden ook een aantal belangrijke Russische legerofficieren zijn omgekomen. De berichten over de dood van Gerasimov zijn nog niet bevestigd door onafhankelijke partijen. Op Twitter schrijft Christo Grozev van onderzoeksgroep Bellingcat echter dat een Russische bron de dood van de hoge militair heeft bevestigd.

Volgens Grozev heeft Oekraïne een telefoongesprek door Russische militairen aan het thuisfront weten te onderscheppen. In dit gesprek zou de dood van Gerasimov zijn gemeld. Oekraïne kon het gesprek aftappen om er met een regulier toestel met Oekraïense SIM-kaart werd gebeld, aangezien het versleutelde communicatiesysteem van het Russische leger momenteel platligt door aanvallen die Rusland zelf uit heeft gevoerd op telefoonmasten in Oekraïne.

Zelensky spreekt voor het eerst sinds invasie vanuit kantoor in Kiev

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandagavond zijn dagelijkse toespraak gehouden vanuit zijn kantoor in het presidentieel paleis in hoofdstad Kiev. Het is voor het eerst sinds de invasie in Oekraïne begon dat Zelensky in zijn kantoor te zien is.

„Iedereen is waar hij moet zijn. Ik ben in Kiev. Mijn team is bij me”, zegt hij in de video. „Ik blijf hier. Ik blijf in Kiev. Ik verstop me niet. En ik ben voor niemand bang.”

In de toespraak, die negen minuten lang duurt, spreekt de president zijn volk vooral moed in. „Het Oekraïense leger behoudt zijn posities. Het brengt de vijand uiterst pijnlijke verliezen toe. Verdedigt. Zet tegenaanvallen in”, aldus Zelensky. Ook noemt hij de evacuatieplannen van Rusland „televisiepropaganda” en beschuldigt hij Russische troepen van het leggen van mijnen op evacuatieroutes.

Over de onderhandelingen met Rusland zegt Zelensky dat er van zijn kant gepraat zal blijven worden tot er vrede bereikt wordt. „We moeten beseffen dat elke dag van strijd, elke dag van verzet betere voorwaarden voor ons schept. Een sterke positie om onze toekomst te garanderen.”

VN: garandeer veilige evacuaties en laat hulpgoederen binnen

Burgers in getroffen oorlogsgebieden moeten veilig geëvacueerd kunnen worden en hulpgoederen moeten andersom richting getroffen gebieden gestuurd kunnen worden. Dat heeft Martin Griffiths, hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, maandag gezegd in een spoedvergadering van de VN Veiligheidsraad.

„Alle burgers, of ze nu blijven of vertrekken, moeten worden gerespecteerd en beschermd”, zei hij. Om veilige evacuaties te garanderen en hulpgoederen de getroffen gebieden in te krijgen moeten de strijdende partijen daarom direct met elkaar communiceren, zei Griffiths, die aangaf dat de VN een team naar Moskou heeft gestuurd om te helpen bij een betere coördinatie van humanitaire hulp.

Andere westerse landen drongen er tijdens het spoedberaad bij Rusland op aan om veilige evacuaties uit Oekraïense steden te garanderen. „We hebben de krachtige, duidelijke, publieke en ondubbelzinnige toezegging van Rusland nodig om onmiddellijke, ongehinderde humanitaire toegang voor humanitaire partners in Oekraïne toe te staan en te vergemakkelijken”, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield.

Frankrijk noemde het „hypocrisie” dat evacuatieroutes vaak richting Rusland of Wit-Rusland lopen. „Ik ken niet veel Oekraïners die hun heil in Rusland willen zoeken”, aldus de Franse VN-ambassadeur Nicolas de Rivière.

Griffiths tijdens het spoedberaad van de VN Veiligheidsraad. Foto Reuters / Carlo Allegri

Rusland kondigt nieuw staakt-het-vuren aan voor vijf steden

Net als voorgaande dagen heeft Rusland een staakt-het-vuren voorgesteld, om inwoners van vijf Oekraïense steden de mogelijkheid te geven deze gebieden te verlaten. Vanaf dinsdagmorgen 9 uur plaatselijke tijd moet het staakt-het-vuren ingaan en kunnen burgers via evacuatieroutes de steden Kiev, Charkov, Soemy, Marioepol en Tsjernihiv verlaten. De Oekraïense regering heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

De meeste van de voorgestelde corridors lopen richting Rusland of Wit-Rusland. Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemde dat eerder op maandag „compleet immoreel”. Hij zei dat Oekraïners het recht hebben „om naar hun eigen grondgebied” te gaan als ze hun woonplaats verlaten.

Dit weekend werd op beide dagen een poging gedaan door inwoners van Marioepol om de havenstad te verlaten. Beide pogingen werden gestaakt omdat, ondanks een afgekondigd staat-het-vuren, Russische troepen zouden zijn doorgegaan met beschietingen. Rusland zei vervolgens dat het Oekraïense militairen waren die doorgingen met schieten.

Giro555-actie goed voor ruim 106 miljoen euro

Tijdens de actiedag voor Giro555 op maandag is zo’n 106 miljoen euro opgehaald. Daar komt nog een bedrag van vijftien miljoen euro bovenop, gedoneerd door het kabinet. Het bedrag gaat naar hulporganisaties die er humanitaire hulp mee geven aan getroffenen in Oekraïne.

Gironummer 555 werd een week geleden geopend. Op maandag deden tien radiozenders de hele dag mee aan een gezamenlijke uitzending, Radio555 genoemd, waarmee aandacht werd gevraagd voor de situatie in Oekraïne. Daarnaast werd op maandagavond het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne, uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Hoewel de actiedag om middernacht is geëindigd, kunnen mensen geld blijven storten op Giro555.

Met het ingezamelde geld kunnen de elf hulporganisaties achter Giro555, waaronder Unicef, het Rode Kruis en Oxfam Novib, humanitaire noodhulp bieden aan mensen in het oorlogsgebied. Dat kunnen medicijnen of voedselpakketten zijn, maar ook onderdak of schoon drinkwater.

Het eindbedrag wordt bekend gemaakt tijdens de gezamenlijke televisie-uitzending van diverse omroepen. Foto ANP / Jeroen JumeletSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.