Politics

Goederenexport naar Verenigd Koninkrijk 21 procent lager dan voor Brexit

De goederenexport van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar 21 procent lager dan in 2019, voor de coronacrisis en de Brexit. Volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd was de totale waarde van de goederenexport 40,5 miljard euro in 2021, tegenover 51,4 miljard euro in 2019.

De daling komt doordat er minder goederen door Nederland heen naar het Verenigd Koninkrijk zijn gegaan. De export van producten die in Nederland zijn gemaakt, steeg juist met 20 procent. Vorig jaar ging het om meer dan de helft van de totale export naar het Verenigd Koninkrijk. Hogere prijzen voor bijvoorbeeld metalen dragen daaraan bij, schrijft het CBS.

Het CBS wijt de gekrompen doorvoer aan de Brexit. Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, moeten EU-landen aan strengere regels voldoen. Het statistiekbureau denkt dat een deel van de goederen die normaal via Nederland werden vervoerd, nu rechtstreeks het VK ingaan. Vooral de zogeheten ‘quasi-doorvoer’, waarbij goederen geen Nederlandse eigenaar krijgen, is sterk gedaald van 11,6 miljard naar 2,5 miljard euro.


Lees ook: Bedrijven blijven naar Nederland komen vanwege Brexit

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.