Lifestyle

Griepepidemie in Nederland, de aantallen blijven stijgen


Corona verliest nu aan terrein in Nederland, de griep daarentegen komt nu meer naar voren. Voor de tweede week op rij is het aantal Nederlanders met griep sterk gestegen. Een griepepidemie is begonnen,  volgens het RIVM, onderzoeksinstituut Nivel en het Erasmus MC. De informatie komt van laboratoria, ziekenhuizen, huisartsen en GGD’s.

Griepepidemie

Wanneer er twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten een bezoekje brengen aan de huisarts én minimaal 10 procent het influenzavirus heeft, dan is er in Nederland sprake van een griepepidemie. Het Nivel en het RIVM houden deze informatie bij.

Een zichtbare stijging van het aantal keel- en neusmonsters met het influenzavirus was te zien, meldde het RIVM aan NU.nl. “Afgelopen week steeg dit aantal snel verder en werd in ruim de helft van de monsters een influenzavirus gevonden”, aldus het instituut.

Waarschijnlijk heeft het stijgen van het aantal griepgevallen te maken met het moment dat de coronamaatregelen werden opgeheven in Nederland, geven Nivel en het RIVM aan. “Daardoor hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen.”

Lees ook
Keelpijn? Dat hoeft in deze tijd van het jaar niet meer te betekenen dat je corona hebt

Griepepidemie of coronapandemie?

Het was, volgens het RIVM en Nivel, lastig om te zien of er sprake was van een griepepidemie. “De klachten van griep lijken namelijk erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren.”

Sinds november wordt er door het RIVM vanuit de monsters van de coronateststraten van de GGD in Amsterdam en Utrecht onderzocht of er ook sprake is van griepvirussen in de testen. Een toename van het aantal griepgevallen was door middel van die data te zien. De cijfers van laboratoria en ziekenhuizen gaven ook een stijging aan.

In de winter van 2019/2020 vond de laatste griepepidemie plaats, deze epidemie duurde toen maar drie weken. Echter brak vlak daarna de coronapandemie uit. Doordat er coronamaatregelen kwamen, was de griep bijna niet van toepassing in Nederland voor de afgelopen twee jaar.

Zowel griep als COVID-19 zijn infecties van de luchtwegen. Via druppels die ontstaan bij bijvoorbeeld hoesten en niezen verspreiden de virussen zich. Door de basismaatregelen wordt niet alleen de verspreiding van het coronavirus geholpen om tegen te gaan, maar ook die van het griepvirus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: GettyimagesSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.