Entertainment

Hoe wordt Holi-Phagwa in Nederland gevierd?Hoe vier je deze dag? 
Andjenie: ‘Holi vier ik het liefst met familie en vrienden en natuurlijk met het gebruik van gekleurde poeder (even weer helemaal kind zijn). Daar hoort natuurlijk ook muziek en lekker eten bij. De laatste jaren (voor covid-19) heb ik het met familie en vrienden gevierd op wijkpark Transvaal.’

Irshad: ‘Ik ben normaliter pescotariër. Ik eet vis, maar op Hindoeïstische feestdagen wordt van je verwacht dat je geen vlees eet. Daar komt dierenleed bij kijken. Ik geloof in karma: dat wat ik een ander wezen aandoe, krijg ik terug. De dag voor Holi-Phagwa sta ik eerst stil bij wat goed en niet zo goed is voor mij en de mensen om mij heen. Om zes uur heb je pleintjes in grote steden in Nederland en daar heb je een brandstapel en staat er een priester en wordt er een lofzang gezongen. Een metrum noemen we dat, een tekst uit de Vida’s. Dan wordt die brandstapel aangestoken. Als die uit is gebrand, heb je zwarte as: dat symboliseert dat je afstand doet van je zonden. Denk aan: hebzucht, machtszucht en ego. De volgende ochtend bel je of de oudste van het gezin, of iemand anders waar je naar opkijkt – kan ook een mentor of leraar zijn – op. Bij mij is dat mijn moeder. Shubh Holi zeggen we dan, fijn Holifeest. Dan zegt mijn moeder: “Ik hoop dat je je verlossing bereikt, dat je wensen uitkomen.” Voorheen stuurde ik leraren een brief met: “Bedankt voor alle lessen.” Voordat het feest begint geef je de oudste van het gezin een kleur.’

Wat is jouw meest dierbare herinnering aan Holi-Phagwa?
Andjenie: ‘Mijn dierbaarste herinnering aan Holi is de viering als kind bij mijn oma thuis. Met al mijn neefjes en nichtjes mochten wij in de tuin van mijn oma met poeder spelen. Heel de familie kwam bijeen om Holi samen door te brengen. Wat ik zelf heel erg bijzonder vind is dat we Holi bij mijn oma thuis vierden, die zelf moslima was. Elke islamitische of hindoeïstische feestdag werd bij mijn oma thuis gevierd en dat is toch echt het mooiste wat zij ons heeft meegegeven, wij zijn allemaal 1.’Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.