Lifestyle

Joost Eerdmans (JA21): ‘Nederland is geen racistisch land, maar er zijn wel racisten onder de bevolking’


Het kabinet moet meer en sneller werk maken van de aanpak van discriminatie en racisme. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het te lang duurt tot er concrete maatregelen worden getroffen op de terreinen waar het misgaat, zoals op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, de woonsector en bij de politie. Aanleiding voor het debat was onder meer het Turkse gezin in Giethoorn dat na langdurig getreiter en intimidatie verhuisde, ook omdat de politie niet adequaat optrad.

Onder meer D66, PvdA, GroenLinks, DENK, SP, Partij voor de Dieren en Volt toonden zich ontevreden over het landelijke beleid tot nu toe. DENK-Kamerlid Stephan van Baarle kwam met een steekwagen de plenaire zaal binnen met drie dozen vol onderzoeken naar racisme en discriminatie. Volgens hem zijn de gegevens er al lang, maar heeft de overheid nog steeds te weinig oog voor de aanpak. Het ontbreekt niet aan goede voornemens, maar de plannen zijn lege hulzen en is er geen geld uitgetrokken voor de bestrijding, aldus Van Baarle.

12 miljoen euro extra

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) sprak dat tegen. Elk jaar is er 12 miljoen euro extra vrijgemaakt om discriminatie aan te pakken. Ook gemeenten krijgen geld daarvoor, maar de PvdA wees erop dat dit geld niet is geoormerkt en ze het geld soms in iets anders steken. Ook willen partijen dat de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme meer bevoegdheden en armslag krijgt om goede plannen te maken en uit te kunnen voeren.

Ook CDA en VVD wilden weten wanneer precies welke verbeteringen worden ingezet. “Nederland is een van de meest tolerante landen ter wereld, maar toch is discriminatie en racisme onderdeel van onze samenleving en dat is onacceptabel”, zei Hatte van der Woude van de VVD. JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans stelde dat Nederland geen racistisch land is, maar dat er wel racisten zijn onder de bevolking “en dat is altijd fout”. Hij vindt dat de discussie erg is opgeblazen. Dat duizenden meldingen bij de politie bijvoorbeeld leiden tot slechts enkele tientallen veroordelingen, zegt volgens Eerdmans juist dat mensen dáchten dat ze gediscrimineerd worden, maar bleek dat niet zo.

De al aangekondigde discriminatierechercheurs beginnen rond de zomer, meldde justitieminister Dilan Yeşilgöz. Zij zullen de politie-eenheden helpen en ondersteunen bij de aangiften van discriminatie. Ook zullen ze onderzoeken hoe de werkwijze verloopt en kijken hoe het beter kan.
Anp


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenChris Aalberts – De partijtop van JA21 denkt dat de leden gek zijn 

Joost Eerdmans, JA21

Chris Aalberts – De eerste scheurtjes in het politiek leiderschap van Joost Eerdmans (JA21)

Koffie Thee

JA21 heeft veel weg van een gelegenheidscoalitie op zoek naar macht Eduard Bomhoff – De tijd van gratis geld is voorbij voor Sigrid Kaag

JA21

Chris Aalberts – JA21 is er voor de Randstad, BBB voor het platteland

Rob Roos, JA21

Chris Aalberts – Op de foto met de verkeerde: JA21 heeft de schijn tegen 

Mark Rutte, VVD

JA21: ‘Rutte zet de erfenis van Vadertje Drees bij het grofvuil’

annabel nanninga joost eerdmans ja21

VVD en CDA verliezen veel zetels dankzij regeerakkoord, JA21 wint veel zetels

Europees parlement Brussel

Chris Aalberts – In het Europees Parlement toont JA21 een ware identiteitscrisisChris Aalberts – Vanuit de luwte werkt JA21 aan een doorbraak en die lijkt niet onmogelijkChris Aalberts – Tegenwoordig moet Thierry Baudet het doen met de afdankertjes van Henk Otten Fittie: Joost JA21 Eerdmans vs. Ankie VVD Broekers-KnolGeert Dales – Nicki Pouw-Verweij (JA21) moet doorpakken op het Sywert van Lienden-dossierVideo – Nicki Pouw-Verweij (JA21) – de enige arts in de Tweede Kamer – zet Thierry Baudet (FvD) in de hoekJoost Eerdmans – Formatie zit muurvast; hoog tijd voor een asieldeal over rechtsFemke Halsema wil ‘waarnemers’ bij preventief fouilleren op wapenbezitSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.