Politics

Kabinet stemt in met oprichting crisisorganisatie pandemieën

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) om een crisisorganisatie voor de bestrijding van infectieziekten op te richten. De organisatie, de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI), moet ervoor zorgen dat een mogelijke toekomstige pandemie „slagvaardiger kan worden bestreden”, schrijft het verantwoordelijke ministerie in een verklaring. De LFI wordt onderdeel van het RIVM.

De LFI moet zorgen dat test- en vaccinatiecapaciteit sneller kan worden opgeschaald. Dat kan bijvoorbeeld door zogeheten waakvlamcontracten bij callcentra of andere logistieke diensten, waardoor ze indien nodig snel inzetbaar zijn. Minister Kuipers noemt centrale regie in een landelijke gezondheidscrisis „belangrijk”. „Dat is een van de lessen die we hebben geleerd in de huidige pandemie.” De LFI zal vanaf eind dit jaar haar voorbereidende rol aannemen en vanaf halverwege volgend jaar klaar zijn om daadwerkelijk een sturende rol te spelen in een mogelijke toekomstige pandemie.

De LFI wordt nu opgezet in samenwerking met GGD’en, andere departementen, veiligheidsregio’s en gemeenten. Het ministerie van Volksgezondheid noemt de instelling van de organisatie onderdeel van de „aanpak pandemische paraatheid” van het kabinet. Daarvoor werd in het regeerakkoord structureel 300 miljoen euro vrijgemaakt. Ook de „versterking” van de GGD’en is onderdeel van die aanpak.


Lees ook: Ernst Kuipers: ‘Meer bedden is het láátste waar je op moet inzetten’

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.