Business

Klaas Knot wil simpeler belastingstelsel – Ondernemersvertrouwen Duitsland blijft stijgen


1. Al bijna 10.000 Oekraïners aan het werk

Zo’n 9.615 Oekraïense vluchtelingen zijn momenteel aan het werk in ons land, meldt een woordvoerder van uitkeringsinstantie UWV. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als aan het begin van deze maand. De instantie baseert zich voor die cijfers op meldingen van werkgevers. Zij moeten sinds vorige maand een melding maken bij het UWV als ze een Oekraïense vluchteling in dienst nemen. Tussen begin april en vorige week vrijdag kwamen er 9.615 meldingen binnen.

Er zijn op dit moment net geen 60.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Nederlandse gemeenten. Zo’n 17 procent van hen heeft dus al werk gevonden. In principe moeten werkgevers een tewerkstellingsvergunning aanvragen als ze een vluchteling in dienst willen nemen, maar de EU heeft een uitzondering ingesteld voor Oekraïense vluchtelingen.

2. Knot wil simpeler belastingstelsel

Het Nederlandse belastingstelsel voor particulieren is aan een forse herziening toe, omdat het voor veel mensen erg ingewikkeld is. Dat zei Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), maandagochtend bij tv-programma Goedemorgen Nederland van omroep WNL.  Knot wees erop dat steeds meer mensen moeite hebben met het invullen van hun belastingaangifte. Hij wees vooral naar het ‘toeslagencircus’, waar mensen niet wijs uit lijken te worden. Volgens Knot is het twintig jaar geleden dat het belastingstelsel voor het laatst grondig werd herzien. Sinds die tijd zijn er steeds meer politieke wensen in verpakt. “De kerstboom wordt zwaarder en zwaarder’, aldus Knot.

3. Autokoper geeft voorkeur aan elektrisch

Voor het eerst geeft meer dan de helft van de mensen die een auto willen kopen de voorkeur aan een elektrische auto boven een auto met verbrandingsmotor. Dat blijkt uit onderzoek dat accountants- en advieskantoor EY jaarlijks in achttien landen houdt onder consumenten. In de peiling van dit jaar geeft 52 procent van de aanstaande autokopers aan van plan te zijn om een elektrisch aangedreven wagen aan te schaffen. Vorig jaar was dat nog 41 procent. Met name in Italië (73 procent) en China (69 procent) is de belangstelling voor elektrisch rijden groot, veel meer dan in de Verenigde Staten (29 procent).

4. Ondernemersvertrouwen Duitsland blijft stijgen

Ondanks hun scepsis over de stand van de economie is de stemming onder Duitse ondernemers opnieuw een stuk positiever geworden. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde index voor het Duitse ondernemersklimaat van het Ifo, het gerenommeerde economisch onderzoekinstituut in München. De Ifo Geschäftsklimaindex, dat maandelijks het vertrouwen onder ongeveer negenduizend ondervraagde ondernemers in Duitsland weergeeft, steeg in mei naar 93,0 na een stand van 91,8 in april en 90,8 in maart. Het is de tweede keer op rij dat de index weer stijgt.

5. ECB-baas Lagarde kondigt renteverhoging aan

De Europese Centrale Bank (ECB) zal waarschijnlijk in juli een begin maken met het verhogen van de rente om daarmee de inflatie te beteugelen, aldus ECB-president Christine Lagarde. In een blogpost schrijft ze dat de verwachting is dat het huidige depositotarief van min 0,5 procent tegen eind september niet meer negatief zal zijn. Omdat de ECB de verschillende rentetarieven doorgaans tegelijkertijd aanpast, zou dit betekenen dat het belangrijkste rentetarief, de zogenoemde refirente, naar plus 0,5 procent zou gaan.

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.

6. Must read: ‘Poetin ziek en in 2023 niet meer aan de macht’

De Russische president Vladimir Poetin is volgend jaar niet meer aan de macht, voorspelt Sir Richard Dearlove. Hij is een voormalig hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6. Volgens Dearlove wordt Poetin binnenkort voor langere tijd opgenomen en behandeld in het ziekenhuis, en komt hij daarna niet meer terug. Dearlove mengt zich hiermee in de geruchtenstroom dat de Russische leider ziek zou zijn, en langzaam zijn macht  verliest.

Christo Grozev, een Russische veiligheidsexpert die werkt voor de journalistieke onderzoeksorgansiatie Bellingcat, beaamt dit verhaal. Volgens hem beschouwen kopstukken in het Kremlin de oorlog in Oekraïne als ‘verloren‘. Ook hij stelt dat Poetin zijn grip op de macht aan het verliezen is.

7. Zoom-topic: Voor het eerst minder huizen verkocht

De prijzen voor koopwoningen blijven stijgen, maar het aantal huizenverkopen neemt af. Dat blijkt uit onderzoek dat het CBS en het Kadaster maandag hebben gepubliceerd. Volgens het Kadaster zijn er in april 15.972 woningen verkocht en dat is bijna 16% minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar verwisselden er bijna 30 procent minder huizen van eigenaar dan in dezelfde periode in 2021. Bestaande koopwoningen waren in april 19,7 procent duurder dan het jaar daarvoor. In maart was de prijsstijging 19,5 procent.

Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updatesSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.