Politics

Kleinere merken winnen van de grote in de supermarkt

De omzet van de top 100 A-merken in Nederlandse supermarkten is in 2021 opnieuw gestegen, met zo’n drie procent. Maar het marktaandeel van de grote A-merken en huismerken is afgenomen ten gunste van kleinere A-merken, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau IRI Nederland in opdracht van Distrifood..

“Het zijn de kleine merken die het meeste aandeel winnen. Die merken vallen net buiten de top 100. Denk aan Bacardi, Kips, Affligem en Kinder”, zegt Sjanny van Beekveld van IRI Nederland.

Covid-effect

Covid maakte dat consumenten in 2020 veel conserven en toiletpapier hamsterden, wat leidde tot een recordomzet voor supermarkten. Klanten zaten ook vaker thuis en kochten daarvoor vaker luxe producten voor op de bank. De A-merken groeiden daardoor sterk, met 10,7 procent in 2020 en nog eens 3,3 procent in 2021.

Dat Covid-effect zet ook nu nog door. Consumenten kopen nog steeds veel producten om thuis te borrelen en uitgebreid te koken. Merken die daar al in 2020 op inspeelden met meer soorten luxeproducten, profiteren daar ook nu nog van.

Vegetarische producten

Starbucks en L’Or surfen bijvoorbeeld mee op de trend dat consumenten liever wat meer luxe koffieproducten kopen. Mora stijgt van plaats 40 naar plaats 14 en verdubbelde de omzet. Dat deed het bedrijf naar eigen zeggen door in te zetten op innovatie met vegetarische producten en verbeteringen aan bestaande klassiekers zoals de mogelijkheid tot bereiding van snacks in de airfryer.

De voorbije maanden is het coronavirus naar de achtergrond verdwenen. De omzetten van supermarkten kunnen ook niet meer groeien zoals ze dat tijdens de coronacrisis hebben gedaan. “Die leveren wat in, maar niet zoveel als de speciaalzaken. De slager, groentewinkel, kaasspeciaalzaak, de viswinkel en boerderijwinkels leveren veel omzetwinst die ze tijdens de coronajaren kregen weer in. Die vloeit weer naar de supermarkten”, zegt Norman Buysse van marktonderzoekbureau GfK. Bakkers en de markten houden wel stand.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.