Entertainment

Legendarische filmcomponist John Williams (90) zet punt achter carrière


Wellicht de grootste filmcomponist aller tijden heeft gisteren besloten om zijn afscheid aan te kondigen. De negentig jaar oude John Williams heeft nog de soundtrack van de vijfde Indiana Jones-film te gaan, en daarna zal hij niet meer met nieuwe muziek te horen zijn in films. Liefhebbers van zijn filmmuziek zullen dus nog één keer kunnen genieten van een nieuwe compositie, al gaat Williams buiten films om nog wel doorgaan als componist.

Of je nu moet denken aan Star Wars, Harry PotterIndiana Jones of misschien wel Home Alone, iedereen krijgt automatisch wel een melodie in zijn hoofd wanneer die denkt aan de componist John Williams. Met meerdere legendarische soundtracks achter zijn naam is het onmogelijk dat zijn oeuvre aan je voorbij is gegaan. Gisteren maakte de componist echter bekend dat hij stopt met zijn werk voor Hollywood, maar de hoogbejaarde componist zal nog wel doorgaan als componist voor muziek buiten films om. Zelf trok Williams in een interview met AP de vergelijking met Harrison Ford: “Op dit moment werk ik aan Indiana Jones 5, waarvan Harrison Ford – die overigens een flink stuk jonger is dan ik – geloof ik gezegd heeft dat het zijn laatste film zal zijn. Dus, ik dacht, als Harrison het kan, dan ik dat misschien ook doen.” Overigens heeft Ford zelf niet publiekelijk gezegd dat hij zal stoppen na deze film, maar wellicht komt dat nieuws nog en heeft Williams voor zijn beurt gesproken.

Een uitzonderlijke carrière

Met dit nieuws neemt Hollywood afscheid van de man die voor meerdere legendarische soundtracks heeft gezorgd. Binnen de filmindustrie is dat dan ook niet onopgemerkt voorbij gegaan, aangezien Williams maar liefst 52 Oscarnominaties achter zijn naam heeft staan. Van deze 52 won hij er vijf, voor Fiddler on the RoofJawsStar Wars: A New HopeE.T. en Schindler’s List. Zelf is Williams altijd bescheiden gebleven, en zei in een interview het volgende: “Mij is verteld dat de muziek over de hele wereld wordt afgespeeld. Wat is er meer bevredigend dan dat? Maar ik moet zeggen dat het surrealistisch blijft. Ik kan alleen zien wat er voor me ligt op de piano, en daar doe ik mijn best mee.” De componist kan terugkijken op een carrière die maar liefst zeventig jaar spant, maar gaat dus met componeren buiten films om nog even door. “Ik wil niet dat men denkt dat ik categorisch alle activiteiten uitsluit. Ik kan niet tennissen, maar ik vind het leuk om te geloven dat ik dat op een dag misschien wel kan,” grapt de afzwaaiende componist.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.