Politics

Lhbti’ers in het Oekraïense leger: ‘Ik vecht voor het land, en om mezelf te mogen zijn’

Positie lhbti’ers verbeterd

Hoewel er nog een lange weg is te gaan, is de positie van lhbti’ers in Oekraïne de afgelopen jaren verbeterd. Op de zogeheten Regenboogindex staat het land hoger dan bijvoorbeeld Polen, Roemenië en Letland. Een Oekraïense lhbti-organisatie meldde deze maand op basis van eigen onderzoek dat de publieke opinie over lhbti’ers in korte tijd positiever geworden, “mogelijk in reactie op de Russische invasie, die gericht is op het ‘bestrijden’ van gay prides en Europese waarden”.

Kiev heeft zich recent ontpopt tot progressieve lhbti-hoofdstad van Oost-Europa, vertelt Yuriy Dvizhon (29), creatief directeur van de ngo UkrainePride. “Er was voor de invasie veel lhbti-toerisme. Fransen, Duitsers en zelfs Amerikanen kwamen voor een weekend naar Kiev vanwege de goede technoclubs.”

“President Zelensky steunt openlijk lhbti’ers, wat hem uniek maakt in de regio”, zegt Dvizhon. “Dat is ook politiek, want het past bij de toenadering van Oekraïne tot de EU.” Op de Russische staatstv worden de lhbti-militairen misbruikt in lastercampagnes, ziet hij. “Laatst werd een kunstwerk over homofobie, gemaakt door een vriend van mij, in een talkshow maar liefst tien minuten besproken. Dat was eigenlijk wel eervol.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.