Lifestyle

Maxime Meiland heeft geen spijt van anti-islam uitspraken


De familie Meiland kwam het afgelopen jaar veel in het nieuws door de negatieve uitspraken van Erica over moslima’s en hoofddoekjes. Veel merken stopten vervolgens met samenwerkingen met de familie. Dochter Maxime werd door veel merken ook geboycot. In een openhartig interview de YouTube-serie Terug naar Toen blikt ze terug op deze tijd.

Maxime geboycot

In het nieuwe YouTube-programma Terug naar Toen van Robbert Rodenburg vertelt Maxime Meiland openhartig over de afgelopen periode. Zij en haar familie lagen onder vuur door de uitspraken van Erica over de islam en hoofddoekjes. Erica noemde vrouwen met boerka’s ‘pinguïns’. “Ik ben voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka”, zei ze onder andere.

De uitspraken van Erica kwamen de familie duur te staan. Maxime bleef echter achter haar moeders uitspraken staan. “Ze vindt vooral het hoofddoek dragen waanzin. Wat ook logisch is want waarom moet een vrouw haar haar verbergen omdat mannen een probleem hebben met hun seksualiteit. Zo wordt de vrouw weer de dupe”, zei Maxime toentertijd.

Maxime werd hierdoor geboycot door diverse merken. Veel merken stopten de samenwerkingen. Onder andere Nivea en Hallmark zetten de samenwerkingen stop.

Spijt?

Ondanks dat Maxime veel samenwerkingen en geld misliep, heeft ze geen spijt van haar uitspraken. “Nee. Ik vind wel dat wij mogen zeggen hoe wij over iets denken, zoals een bepaald geloof”, zegt Maxime tegen Robbert in Terug naar Toen.

Maxime lag niet wakker van de kritiek die ze kreeg door de uitspraken van haar en haar moeder. “Ik denk dat het me eerder irriteert dan dat ik er heel verdrietig van wordt. Waarom heeft iedereen altijd zoveel hijt en naad (bedoelt nijd en haat, red.) naar elkaar. Ik heb ook het gevoel dat dat het laatste anderhalf jaar erger is geworden.”

Negatieve uitspraken

Robbert vindt de uitspraken wel ver gaan. “Maar je bent het wel achteraf met me eens dat wat zij daar zegt, dat dat toch eigenlijk niet kan? Dat dat niet kan?”

Hierop reageert Maxime: “Ehhh, nou ja, niet kan… Nee, het kan niet in de zin van dat het niet aardig is. We hebben het dan even over dat ene stukje (…) over de pinguïns. Dat werd trouwens twintig jaar geleden trouwens door bijna iedereen gezegd, maar goed: de tijd is veranderd. Dat kan ook niet meer, daar ben ik het wel mee eens, maar over haar hele visie op dat geloof… Ik begrijp dat wel een beetje.”

Lees ook
Alweer?! De familie Meiland is op zoek naar een nieuw huis

Geen vrije keuze

Maxime is het toch wel eens met haar moeder. “Dan hebben we het vooral over de vrouwen, hè? Het is natuurlijk helemaal, naar mijn idee, terug in de tijd. Net als wat je trouwens ook bij het christendom had, hè?”

Maxime gelooft niet dat het dragen van een hoofddoek een vrije keuze is van vrouwen. “Ik denk ook dat er veel vrouwen zijn die daarmee opgroeien, maar dat zie je in alle geloven. Dat heb je in het orthodoxe ook. Alles wat heel streng is en waar je in opgevoed wordt, daar ga je in mee. Zo zit de wereld in elkaar. Is het dan een keuze? In sommige gevallen denk ik dus van niet.”

De hele aflevering kun je hieronder terugkijken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Mediacourant | Beeld: BrunopressSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.