Business

NASA doet in juni vierde poging om Artemis I-maanraket te testen – IT Pro – Nieuws


Het is echt ontzettend jammer dat NASA nog nooit had gehoord van back-ups maken. Zat waarschijnlijk gewoon niet in het budget anders zouden ze natuurlijk de tech die al hadden kunnen gebruiken om weer naar de maan te reizen.

Ik weet niet of je dit serieus bedoelt, of dat het een grapje is.

Natuurlijk hebben ze alle (?) documentatie nog van het apollo-projekt. Hoefde ook niet ge-backupt te worden. Ze hebben het gewoon in een kartonnen doos gestopt, en in een afgeschermde ruimte opgeslagen.

Wat betreft hergebruik: de oude ontwerpen zijn niet te hergebruiken. Ze zijn niet gedetailleerd genoeg om een exacte kopie te maken. En de term ‘exact’ is sowieso betekenisloos, omdat bijvoorbeeld geen twee motoren uit die tijd gelijk zijn. Nadat elk ervan gemaakt was, werd die getest, en dan handmatig ge-tuned zodat ie ook naar behoren werkte. Met de tegenwoodige techniek en kennis kan daarentegen een hele serie motoren (nagenoeg) identiek gemaakt worden. Daarnaast was de kennis van het in elkaar zetten en tunen vooral in de hoofden van de technici aanwezig. Die kennis is dus weg. Maar die had ook niet ge-backupt kunnen worden. Die kennis kunnen ze natuurlijk wel weer opbouwen, maar dan kom ik op het volgende punt:

Wat betreft de oude ontwerpen zelf: die zijn 100% ouderwets: naar huidige maatstaven inefficiënt, onbetrouwbaar etc. En ze maken gebruik van ouderwetse materialen. Met de huidige kennis en technieken kunnen we materialen maken met op alle fronten betere specificaties. Daardoor, en ook vanwege de kennis en bijv. de mogelijkheiden die we nu met computers hebben, kunnen we alles veel efficiënter, betrouwbaarder, duurzamer en veiliger maken. Niemand zou voor serieuze ruimtevaart nog een raket uit 1970 willen gebruiken nu. Vergelijk het met een auto uit die tijd. Als we nu een auto zouden maken met de technieken en een doorsnee ontwerp (*) uit die tijd zou niemand er een willen kopen, of erin willen rijden.

(*) Een ontwerp dat dus geen nostalgische gevoelens oproept bij mensen, of zo.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.