Politics

Nieuwe beelden uit Boetsja van belang voor onderzoek en strafvervolging

Die beelden zijn van 4 maart; op dronebeelden van een dag later zijn de levenloze lichamen van acht mannen te zien bij het hoofdkwartier. De negende Oekraïner overleefde het. “Ik werd neergeschoten en viel. De kogel kwam in mijn zij terecht”, vertelt hij aan de journalisten. “Ik deed alsof ik dood was. Ik bewoog niet en ademde niet.” Toen hij na een kwartier geen stemmen meer hoorde, rende hij weg.

Belang van beeldmateriaal

“Deze beelden zijn heel belangrijk in het aanzetten tot vervolging en het verhogen van de publieke druk om in te grijpen”, zegt Alette Smeulers, hoogleraar strafrecht en criminologie van internationale misdrijven aan Rijksuniversiteit Groningen. “De beelden suggereren dat de omstandigheden sowieso illegitiem waren om te schieten. Bij gevechten mag er wel over en weer worden geschoten en daar kunnen doden bij vallen. Maar op burgers mag je niet schieten, zeker niet als ze niet vechten.”

Volgens Sergey Vasiliev, universitair docent internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam, kunnen de beelden een bijdrage leveren aan de onderzoeken naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. “Die worden momenteel uitgevoerd door zowel de Oekraïense autoriteiten (met hulp van experts uit andere landen, red.), als door het onderzoeksteam van het Internationaal Strafhof.”

Zowel Smeulers als Vasiliev zegt dat de beelden inzicht geven in wat er is gebeurd in de voorstad van Kiev. De opnames zijn niet alleen nuttig om slachtoffers te identificeren, zoals de krant deed, maar kunnen ook helpen bij het vinden van mogelijke daders. “Ik vermoed dat het beeldmateriaal dat makkelijker maakt, aangezien er een paar stilstaande beelden zijn van mogelijk betrokken militairen. Dat zal waarschijnlijk onderdeel worden van strafdossiers in zaken over oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid in Boetsja”, zegt Vasiliev.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.