Politics

Nieuwe foto’s opgedoken van drinkende Britse premier Johnson tijdens lockdown | NU

Er zijn nieuwe foto’s van de Britse premier Boris Johnson gepubliceerd waarop te zien is hoe hij het glas heft tijdens een afscheidsfeestje in zijn ambtswoning te Downing 10. Daardoor groeit de kritiek van de oppositie dat de Britse premier zijn eigen regels heeft overtreden.

Johnson houdt een toespraak en brengt een toast uit, is te zien op de foto’s die wereldkundig zijn gemaakt door ITV News. De foto’s zouden in november 2020 zijn genomen op een feestje voor de vertrekkende directeur communicatie van Downing Street, Lee Cain.

Op dat moment was het vanwege de nationale coronalockdown verboden om samen te komen met mensen buiten het eigen huishouden. De politie onderzocht al eerder of er strafbare feiten waren gepleegd tijdens het afscheid van de directeur.

‘Vergissing’

Voor zijn aanwezigheid bij het afscheidsfeestje is Johnson niet beboet. Wel legde de politie hem een boete op voor een bijeenkomst op zijn verjaardag in juni 2020 die volgens Johnson maximaal tien minuten had geduurd. Voor die “vergissing” zoals hij het noemde, heeft de premier zich verontschuldigd.

De Britse regering publiceert waarschijnlijk deze week een langverwacht rapport waarin de hoge ambtenaar Sue Gray haar bevindingen deelt over de activiteiten in Johnsons kantoor tijdens de lockdowns. De politie heeft 126 boetes uitgedeeld in verband met de feesten, waarvan er precies één voor Johnson was.

De foto’s die ITV nu heeft gepubliceerd, lijken eerdere verklaringen van Johnson tegen te spreken. Over het feestje in november verzekerde hij het parlement dat “de regels te allen tijde waren nageleefd”.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.