Lifestyle

OPEC gooit mogelijk olieproductie omhoog om Russisch gat op te vullen


OPEC+ zal mogelijk donderdag een besluit nemen over het verhogen van de olieproductie. Dit zeggen twee bronnen tegen Reuters. Het verbond bestaat uit de Organisatie van olie-exporterende landen, en een aantal andere grote producenten, waaronder Rusland. De groep vergadert donderdag onder andere over het compenseren van de teruglopende Russische productie. Door de internationale sancties produceert Rusland inmiddels 1 miljoen vaten per dag minder. Landen als Saudi-Arabië kunnen dit productietekort opvangen en exporteren, maar hebben daar wel overeenstemming voor nodig met andere OPEC+-leden.

Voor Saudi-Arabië speelt ook de relatie met de Verenigde Staten een rol bij de beslissing. Die relatie verloopt sinds de Russische invasie moeizaam. De Amerikaanse president Biden zal waarschijnlijk later deze maand een staatsbezoek brengen aan het land. Het Witte Huis zou ook graag zien dat de Arabieren meer olie pompen, om zo de prijsstijgingen te drukken. Eerdere Amerikaanse pogingen om Saudi-Arabië hiertoe te bewegen liepen echter op niets uit. Begin maart weigerden de Saudi’s nog een telefoongesprek met Biden, maar spraken ze wel met Poetin. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn boos op Amerika omdat Biden hun oorlog in Jemen niet steunt. Dit neemt niet weg dat de VS nog steeds de grootste wapenhandelaar is voor de golfstaten, en onmisbaar voor de economie van de landen.

Een verhoging van de olieproductie kan een middel zijn om aan de Amerikanen te laten zien dat betere relaties mogelijk zijn. Rusland zou volgens Reuters akkoord kunnen gaan met een verhoging door de Arabische landen, mits niet de hele terugval in hun eigen productie gecompenseerd wordt. Zo zal de olieprijs toch niet teveel dalen.


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Muur hek

Democraten liggen met zichzelf overhoop door immigratiemaatregel Title 42‘U.S. airstrikes in Iraq and Syria carry a powerful message to Iran from Washington’Luuk Smit – Normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië zal betrekkingen in het Midden-Oosten voorgoed omgooienTrump doet het beter bij alle kiezers (m/v/x) van alle rassen dan bij verkiezing 2016Bookies: het ziet er niet slecht uit voor Trump – Veel staten too close or too early to callTrump houdt zicht op tweede termijn – belangrijke staat Florida neigt naar TrumpU bent de beslissende stem: Trump of Biden?Weinig Europeanen steunen Trump zo sterk als NederlandersAmerikanen met grote mond willen weer allemaal naar Canada verhuizenHet debat tussen Trump en Biden was een bendeDocumentairemaker Michael Moore waarschuwt: Trump op weg naar herverkiezingVoortaan alleen nog maar thuis bidden in Saudi-Arabië, alle moskeeën dichtSaudi-Arabië veroordeelt 5 verdachten van moord op Jamal Khashoggi ter doodEinde prehistorie in Saudi-Arabië, middeleeuwen beginnen: aparte man/vrouw-ingangen afgeschaftGemeentesecretaris Arnhem onder vuur omdat hij congres in Saudi-Arabië bezochtSaudi-Arabië heeft staatsburgerschap zoon Bin Laden ingetrokkenAmnesty International boos op Tiësto vanwege optreden in Saudi-ArabiëGevluchte Saudische tiener Rahaf Mohammed al-Qunun aangekomen in CanadaSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.