Politics

Oud-PvdA’er Van Dijk volgens onderzoek schuldig aan grensoverschrijdend gedrag | NU

Het inmiddels vertrokken PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk heeft zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat bleef niet beperkt tot zijn privésfeer, in tegenstelling tot wat hij zelf beweerde. Dat staat in het onafhankelijk onderzoek dat de PvdA had ingesteld naar aanleiding van meldingen van een aantal vrouwen.

Het onderzoeksbureau sprak in totaal met drie meldsters en met verschillende personen uit de politieke en privéomgeving van Van Dijk .

Het is “aannemelijk” dat de vrouwen zich grensoverschrijdend en/of ongewenst behandeld voelen, staat er in een samenvatting van het onderzoek. “Zij zijn belogen en bedrogen, hen is pijn en verdriet gedaan.”

Een van de meldsters is in “ernstige (beroepsmatige) gewetensnood gebracht en de politieke ambities van een ander zijn gefrustreerd”, aldus de samenvatting van het rapport.

Van Dijk zou overtuigd zijn dat onderzoek hem zou vrijpleiten

In de summiere verklaring van Van Dijk toen hij in februari van dit jaar werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, leek het om een privékwestie te gaan. “In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest”, was zijn reactie destijds.

Die stelling doet het onderzoeksbureau nu af als “niet overtuigend in het licht van de opbrengst van het onderzoek.”

Bronnen rondom Van Dijk lieten in februari al weten dat het oud-Kamerlid er zeker van was dat het onderzoek hem zou vrij pleiten. Ook zou hij zich destijds door de PvdA-top overvallen voelen een verklaring te schrijven waarin hij zijn Kamerzetel opgaf gedurende het onderzoek.

Van Dijk heeft ook de interne PvdA-normen geschonden, zelfs als die “met gepaste terughoudendheid” worden toegepast.

Het gaat er dan onder meer om dat een PvdA’er zich ervan bewust is dat je gedrag in je privéleven invloed kan hebben op je werk. “Het is van belang dat privérelaties het professioneel functioneren niet beïnvloeden of kunnen beïnvloeden”, luidt één van de regels.

Kuiken: ‘Conclusies zijn pijnlijk en ernstig’

Het partijbestuur is, ondanks het eigen verzoek een onderzoek te starten, geschrokken van de conclusies.

“De bevindingen van het onafhankelijk onderzoek zijn verdrietig en ernstig en op geen enkele manier te verenigen met de positie van volksvertegenwoordiger namens de PvdA”, schrijft partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent in een korte verklaring.

Tweede Kamer fractievoorzitter Attje Kuiken noemt het goed dat het onderzoek nu is afgerond. “De conclusies zijn pijnlijk en ernstig, de fractie neemt het besluit van het partijbestuur over en dat betekent dat er voor Gijs van Dijk geen plaats meer is in de PvdA Tweede Kamerfractie.”

Van Dijk kwam in 2017 in de Tweede Kamer, daarvoor zat hij in het bestuur van de FNV. Hij voerde de afgelopen jaren vooral het woord over de arbeidsmarkt.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.