Politics

Partij Boris Johnson raakt twee zetels kwijt in parlement, voorzitter stapt op

Voor de slagkracht in het Lagerhuis maakt het verlies voor Conservatieve Partij niet uit. Johnson heeft hier een ruime meerderheid. Toch is het een gevoelige tik. De premier is de afgelopen maanden zwaar onder vuur komen te liggen vanwege de zogenoemde ‘partygate’.

Gedurende de coronaperiode gold er in Engeland een strenge lockdown. De bevolking was aan strenge regels gebonden, maar medewerkers van Johnsons Downing Street 10 woonden borrels en feestjes bij. Begin deze maand overleefde Johnson een vertrouwensstemming. Hij mocht van zijn eigen partij aanblijven, maar de oppositie rook bloed. Het verlies van de twee zetels kan de discussie over zijn positie doen heropleven.

Vertrek

“Vanavond hebben de inwoners van Tiverton en Honiton namens Groot-Brittannië gesproken”, concludeerde winnende Lib Dem-kandidaat Richard Foord gisteravond. “Het nu tijd voor Boris Johnson om te gaan, en wel meteen.”

Johnson noemde de suggestie dat hij zou kunnen aftreden omwille van het verlies van de Conservatieve zetels donderdag onzin. Hij zei dat het gebruikelijk is dat regeringspartijen tussentijdse verkiezingen verliezen.

De tussentijdse verkiezingen werden voorafgegaan door spraakmakend ontslag van Conservatieve parlementsleden. Het Conservatieve parlementslid van Tiverton, Neil Parish, moest opstappen nadat hij betrapt was op het kijken van porno op zijn telefoon in het Lagerhuis. Het zittende Conservatieve lid in Wakefield, Imran Ahmad Khan, werd uit de partij gezet nadat hij was veroordeeld voor aanranding van een minderjarige jongen.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.