Politics

Peiling Maurice de Hond: ‘De opkomst van Pim Fortuyn gaat zich herhalen: Pieter Omtzigt kan toeslaan’

Uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt dat de Fortuyn-revolutie van 2002 zich bij nieuwe verkiezingen gaat herhalen. Alleen is dit keer niet Fortuyn (die is immers dood) de hoofdrolspeler, maar Pieter Omtzigt.

De afgelopen dagen hebben we terecht stilgestaan bij de dood van Pim Fortuyn. Die man werd in 2002 op brute wijze vermoord omdat hij op het punt stond de politiek te revolutionariseren. Volkert van der Graaf schoot hem daarom dood. Had hij dat niet gedaan dan had Fortuyn vrijwel zeker minimaal 38 zetels binnengesleept; hij was dan premier geworden.

Pieter Omtzigt of ‘een ander’

Uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt dat het volk nu, twintig jaar later, nóg steeds voor zo’n Fortuyn-achtige revolutie wil stemmen. Ze hebben hém uit de weg geruimd, maar de onvrede die hij aanvoelde en waar hij iets aan wilde doen doen absoluut niet. Mensen zijn op zoek naar een nieuwe persoon die zij vertrouwen en waarvan ze denken dat hij het systeem goed wil aanpakken en voor de verandering eens betrouwbaar kan maken.

Op dit moment blijkt uit het onderzoek dat mensen hun hoop daarvoor vestigen op Pieter Omtzigt. De oud-CDA’er wordt gezien als een man die eerlijk is, en die het hele systeem onder handen kan nemen als hij de grootste wordt. Als hij meedoet met Lijst Pieter Omtzigt (LPO) haalt hij meteen 18 procent van de zetels binnen. Dat zouden er dus 27 zijn. Daarmee is hij dan virtueel de grootste, want hij haalt die zetels overal en nergens vandaan; maar 2/3 van zijn stemmen komen bij de kartelpartijen vandaan. CDA, VVD en PvdA komen dan uit op 28 procent van alle zetels – maar dat doen ze niet alleen, maar met hun drieën. Dat past ook bij de dalende lijn waar deze drie machtspartijen al decennia last van hebben – maar die hen er trouwens niet van hindert de politiek steevast te gijzelen.

Peiling Maurice de Hond: 'De opkomst van Pim Fortuyn gaat zich herhalen: Pieter Omtzigt kan toeslaan'

“Het zal duidelijk zijn dat een nieuwe grote electorale schok zoals in 2002 slechts een kwestie van tijd is,” concludeert De Hond. “Mocht Pieter Omtzigt die eigen partij gaan beginnen dan zal dat het moment zijn. Maar ook als hij dat niet gaat doen dan is – het net zoals na 1998 – wachten op de persoon, die wel een groot verschil zal gaan maken.”

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

De langzame dood van het partijkartel vindt voor onze ogen plaats. Ook FVD en een partij als BBB profiteren daar natuurlijk van; het is waarom ze bestaan. Mensen eisen een andere politiek in Nederland, een ander bestuur.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.