Lifestyle

Rapport: agressie, aanvallen op journalisten nemen toe in Nederland


De Media Freedom Rapid Response (MFRR) publiceert vandaag haar rapport over de veiligheid van journalisten in Nederland. Na interviews met meer dan twintig lokale belanghebbenden concludeert de MFRR dat Nederland in veel opzichten een best practice-voorbeeld is, dankzij het baanbrekende PersVeilig. Desalniettemin nemen agressie en aanvallen toe en zijn er manieren om de bescherming van journalisten te verbeteren.

Het rapport beschrijft de bevindingen en aanbevelingen van de onderzoeksmissie van de MFRR die plaatsvond in februari 2022, geleid door Free Press Unlimited (FPU) samen met het European Centre of Press and Media Freedom (ECPMF) en het International Press Institute (IPI), met deelname van de andere MFRR-partners plus de Committee to Protect Journalists (CPJ) en Reporters Without Borders (RSF), en in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ).

Ondanks de relatief gunstige omstandigheden voor persvrijheid en goed werkend mechanisme als PersVeilig, bevestigde de MFRR-missie dat agressie tegen journalisten toeneemt te midden van een verharding van het publieke debat en toenemende polarisatie in de samenleving. Ondanks de grote bereidheid om samen te werken tussen de journalistieke gemeenschap en de wetshandhavers, blijft het daarom nodig om te zorgen voor een beter begrip van de rol van de pers tijdens protesten, en voor wijzigingen in de operationele procedures om deze rol te beschermen.

Freelance en vrouwelijke journalisten

Bepaalde categorieën journalisten worden met specifieke bedreigingen geconfronteerd, met name freelanceverslaggevers en vrouwelijke journalisten. Daarbij werd tijdens de missie duidelijk dat bij de Nederlandse benadering van de veiligheid van journalisten een genderlens ontbreekt. En hoewel de Nederlandse beleidsaanpak goed scoort als het gaat om het opzetten van mechanismen om journalisten te beschermen en overtreders te vervolgen, is er ruimte voor verbetering als het gaat om preventie.

Lees het volledige artikel op de website van Free Press Unlimited.

Lees ook: Internationaal rapport: Voor journalisten steeds onveiliger in Nederland

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Peter R. de Vries

Internationaal rapport: Voor journalisten steeds onveiliger in NederlandVideo – Aanslag op fotograaf die zijn werk probeert te doen in LunterenHof voorkomt gijzeling van weer een journalist in Noord-Korea aan de NoordzeeDe apocalyps van de Mexicaanse persPersvrijheid in Nederland, het Noord-Korea aan de Noordzee, loopt nog verder terugMaaike Timmerman (WNL) sloopt Tunahan Kuzu (verongelijkt) over persvrijheidTurkije arresteert en deporteert correspondente Financieel DagbladJean Claude Juncker roept openlijk op tot minder persvrijheid, vooral bij de Britse persAmsterdamse knorrenvereniging LANX maakt werken pers op openbare weg onmogelijkDuitse pers schrijft over de ‘sociaal-democratisering van de AfD’ – SPD boosPolicorwatch: LEGO staakt adverteren in ‘hatelijke’ mediaSchokkende beelden: persvrijheid in Nederland definitief ten eindePersvrijheid met de ambtenaren van het Amsterdamse Rijksmuseum: een nachtmerrieEU superbezorgd over persvrijheid in TurkijePolitie valt journalisten lastig na stellen van vraag aan minister SchippersNoam Chomsky: Erdogan-regime vermoordt de journalistiekOekraïne doet 41 journalisten en bloggers in de banSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.