Lifestyle

Regering heeft 1,2 miljoen euro over voor bestrijden overlast asielzoekers


Staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid, VVD) stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om lokale maatregelen te treffen tegen overlast veroorzaakt door asielzoekers. Gemeenten kunnen met dit geld zelf kiezen voor een aanpak die het best past bij hun problematiek. In het jaar 2020 en 2021 konden gemeenten hiervoor ook aanspraak maken op extra budget.

Een relatief kleine groep asielzoekers zorgt in sommige gemeenten voor overlast door bijvoorbeeld winkeldiefstal, vernieling of bedreiging. Daarmee wordt het draagvlak voor de opvang van asielzoekers aangetast terwijl er juist dringend opvangplekken nodig zijn.

Breed palet aan maatregelen

Landelijk is er, in samenwerking met bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, de politie en het COA, een breed palet aan maatregelen ingezet om overlast aan te pakken. Tegelijkertijd heeft elke gemeente te maken met andere vormen van overlast. Om dit gericht aan te pakken is ook maatwerk nodig. Daar kan deze financiële regeling bij helpen.

In totaal is er een budget beschikbaar van 1.250.000 euro voor de zogeheten specifieke uitkering. Afhankelijk van het aantal opvangplekken dat een gemeente heeft, kunnen gemeenten eenmalig een uitkering van maximaal 150.000 euro, maximaal 100.000 euro of maximaal 50.000 euro ontvangen. Gemeenten kunnen tot 1 oktober een aanvraag indienen. In de regeling staat aan welke voorwaarden de maatregelen moeten voldoen.

Meer informatie over de financiële regeling en de aanpak van overlastgevende asielzoekers is te vinden via: Aanpak overlastgevende asielzoekers.


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Vluchtelingen

Overheid zoekt 13.500 woonruimtes voor ‘statushouders’ in tweede helft 2022

Den Haag

Richard de Mos – Wijken gaan ten onder aan bevolkingsgroei

Vluchtelingen

Eduard Bomhoff – Wie uit een veilig land komt is geen asielzoeker

Homs, Syrië

Juliaan van Acker – Meer immigratie hier, meer ellende daar

Bootvluchtelingen

Rode Kruis: ‘Ieder die zich meldt aan buitengrens moet toegang krijgen tot asielprocedure’Bomvol COA verwacht nog voller te worden, 3500 extra plekken nodigBRIEFJE VAN JAN – Aan Ankie Broekers-KnolGemeenten sturen brandbrief vanwege grote instroom woningzoekende asielzoekersNederland moet nog 7000 achterstallige asielaanvragen behandelen‘Overlastgevende asielzoekers vaak zelf slachtoffer van uitbuiting’‘Lange wachttijden bij IND voor asielzoekers is bewuste politieke keuze’20% van alle opgepakte criminele illegalen verdwijnt uit beeld overheidTreinterreur door kansloze asielzoekers: bedreigen, bespugen en geweldDe asielinstroom groeit weer hard en is op weg naar pre-coronaniveauSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.