Politics

Reparatie koopkracht door het kabinet: wie wordt ermee geholpen?

Hij is blij met het pakket. “Het doet echt recht aan het appèl wat wij hebben gedaan om meer te doen voor lage inkomens. Maar het kabinet moet alsnog werk maken van structurele oplossingen, zoals het verhogen van het minimumloon en de verduurzamingen van de honderdduizenden woningen die onvoldoende zijn geïsoleerd.”

Sommige economen zetten vraagtekens bij het pakket. Zo zegt ING-hoofdeconoom Marieke Blom dat het kabinet hiermee zijn doel voorbijstreeft. “Het kabinet zegt minima te willen bereiken, maar het bereikt hiermee vooral de midden- en hoge inkomens. Daar gaan de meeste euro’s naartoe, dankzij de accijns- en btw-verlaging op brandstof en energie.”

Te cru

Volgens Vliegenthart van het Nibud is het belangrijk dat gemeenten snel werk maken van de uitvoering en er goed in de gaten wordt gehouden dat iedereen die recht heeft op compensatie die ook daadwerkelijk krijgt. Heijkoop zegt dat de meeste gemeenten binnen enkele weken de compensatie uitbetalen.

“Daar heb ik vertrouwen in. In Dordrecht is het een kwestie van een druk op de knop voor de uitbetaling. Ik vind daarnaast dat gemeenten ook de compensatie moeten uitbetalen aan mensen die net boven de 120 procent van het minimuminkomen zitten, de grens die het kabinet heeft getrokken voor de energiecompensatie. Het is te cru om mensen die elke dag naar het werk gaan en een gezin onderhouden, hier net naast te laten grijpen.”

‘Geen economisch argument’

Volgens econoom Blom zal het miljardenpakket ertoe leiden dat de staatsschuld stijgt. Toekomstige generaties zullen hiervoor dus de rekening betalen. “In Nederland zijn er twee momenten waarop de begroting kan worden aangepast: bij de voorjaars- en miljoenennota. Dat dit nu tussentijds gebeurt, is historisch. En de economische bodem ervoor ontbreekt.”

Blom pleit voor budgetneutrale steun van de overheid. “Verhoog voor de laagste inkomens bijvoorbeeld de heffingskorting, en bouw die extra snel af zodat hogere inkomens dit gaan betalen. Mensen voelen zoiets in de portemonnee, maar dan doet het kabinet wel wat het zegt dat het wil. Economen zijn het hierover eens: je moet de kosten niet leggen bij de toekomst.”

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.