Politics

Shell trekt zich alsnog volledig terug uit Rusland

Shell trekt zich alsnog volledig terug van de Russische markt. Dat maakt het energieconcern dinsdagochtend bekend. Het bedrijf koopt per direct geen aardgas en olie meer uit Rusland en sluit de circa vierhonderd tankstations die het in het land heeft.

Eerder liet Shell al weten investeringen in energiewinningsprojecten in Rusland te willen verkopen. Bestaande contracten in Rusland worden niet vernieuwd. Vorige week tikte het concern nog wel 100.000 ton Russische Oeral-olie op de kop voor een spotprijs. Shell verdedigde dit besluit door te zeggen dat er een enorme vraag blijft naar olie in Europa en dat er momenteel nog onvoldoende alternatieven zijn gevonden om Russische olie-importen volledig in de ban te doen. Wel zei Shell de winst die op de aankoop gemaakt, wordt te zullen steken in een humanitair fonds voor noodhulp aan Oekraïne.

Dinsdag betuigde Shell spijt van de olie-aankoop. „We zijn er terdege van bewust dat onze beslissing […] niet de juiste was en daarvoor bieden we onze excuses aan”, aldus Shell-topman Ben van Beurden. Hij sprak van „een dilemma tussen het druk uitoefenen op de Russische overheid vanwege de verschrikkingen in Oekraïne en het verzekeren van een stabiel, zeker energie-aanbod in Europa”.


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïne: Russen beschieten vluchtroute voor burgers in Marioepol

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.