Business

Sheryl Sandberg stopt als operationeel directeur bij Facebook


1. Sandberg stopt als coo bij Facebook-moeder Meta: ‘Einde van een tijdperk’

Sheryl Sandberg stopt na veertien jaar als operationeel directeur bij Facebooks moederbedrijf Meta. Ze blijft nog wel aan als bestuurslid, zo meldt ze in een post op Facebook. Sandberg werkte sinds 2008 als operationeel directeur bij Facebook. Als coo was het haar taak om het bedrijf winstgevend te maken. Twee jaar na haar aantreden bereikte ze dat.

‘Het is tijd om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen’, schrijft Sandberg. Wat ze precies gaat doen, weet ze nog niet, maar ze zal zich vooral richten op haar stichting. Facebook-oprichter en Meta-ceo Mark Zuckerberg noemt het vertrek van Sandberg het ‘einde van een tijdperk’.

Lees ook: Dit kun je leren van Sheryl Sandberg 

2. Slecht jaar voor moederbedrijf Blokker, beursgang gaat ‘gewoon’ door

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van onder meer Blokker, BCC en Intertoys, heeft het boekjaar 2021 afgesloten met een verlies van 63 miljoen euro. De omzet daalde met acht procent tot 968 miljoen euro. Met name de laatste lockdown half december raakte het bedrijf hard.

Toch wil bestuursvoorzitter Michiel Witteveen de beursgang van het bedrijf doorzetten, schrijft de Volkskrant. ‘Het gaat mij om de continuïteit, niet zozeer om de beurswaarde’, zegt Witteveen. ‘Als MRG voor een lager bedrag naar de beurs gaat? Het zij zo. Ik ga het bedrijf niet opsplitsen om enkele onderdelen beter te kunnen verkopen. En als grootaandeelhouder bepaal ik dat zelf. Ze krijgen me niet zomaar weg.’

3. Schiphol gaat hogere lonen betalen, wordt een van duurste luchthavens van Europa

Werknemers op Schiphol gaan er deze zomer 5,25 euro bruto per uur op vooruit. Iemand die voltijds werkt, krijgt 840 euro bruto per maand extra. De extra beloning is woensdag ingegaan en loopt tot begin september. Daarna geldt voor een jaar een toeslag van 1,40 euro per uur voor een deel van de werknemers. Dat heeft Schiphol met vakbonden FNV en CNV Vakmensen afgesproken.

De zogenoemde zomertoeslag geldt voor in totaal zo’n 15.000 mensen. ‘We hopen dat het akkoord een bijdrage levert aan het aantrekkelijk houden en maken van het werk op Schiphol’, zegt Schiphol-topman Dick Benschop. Om te kunnen investeren in personeel, wordt Schiphol volgens minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) op termijn één van de duurste luchthavens van Europa voor luchtvaartmaatschappijen.

4. Ontslaggolf bij TomTom: 500 werknemers overbodig

Onvermijdelijk, dat is de ontslaggolf bij TomTom volgens topman Harold Goddijn. Voor tien procent van het personeel (500 werknemers) is geen plek meer door een ‘geavanceerd, geautomatiseerd platform voor het maken van kaarten’, dat minder mankracht vereist. De topman van het techbedrijf vindt het ‘heel zuur voor de werknemers, die vaak al lang aan TomTom verbonden zijn en zich hebben ingezet om het bedrijf verder te helpen’, zo zegt hij tegen NRC.

In twintig landen worden mensen ontslagen. Ook in Nederland. Of er ook gedwongen ontslagen plaatsvinden, is nog niet bekend. De medewerkers om wie het gaat, zijn namelijk nog niet op de hoogte.

5. Musk laat personeel kiezen: naar kantoor komen of vertrekken

Tesla-werknemers worden minimaal veertig uur per week op kantoor verwacht. Medewerkers die dat niet doen, worden verzocht op zoek te gaan naar een ander werk. Die boodschap heeft Tesla-topman Elon Musk gemaild naar zijn werknemers. Voor medewerkers die echt niet op kantoor kunnen werken wil hij bekijken of er een uitzondering gemaakt kan worden.

Musk en Tesla hebben de inhoud van de mail die rondgaat op Twitter nog niet bevestigd, maar de topman reageert wel op een tweet. Een twitteraar vroeg of de Tesla-baas iets wilde zeggen tegen mensen die vinden dat op kantoor werken niet meer van deze tijd is. ‘Die moeten ergens anders maar doen alsof ze werken’, was zijn veelzeggende antwoord.

Lees ook: Hybride werken vraagt om managers met meer sociaal gevoel

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.

6. Must read: Dochter Philips ontving in 2015 en 2018 al klachten over apneu-apparaten

De Amerikaanse dochter van Philips, Respironics, wist jarenlang van ernstige problemen met medische apparaten, maar greep niet in en verzuimde ook de toezichthouder FDA in te lichten. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van Philips gericht aan de FDA, in handen van het FD.

De risicoanalyse en de kwaliteitscontrole binnen Respironics waren ver onder de maat en en topfunctionarissen wisten van ernstige productieproblemen, maar kwamen minstens een jaar lang niet in actie. Het rapport geeft geen inzicht wanneer het Philips-hoofdkantoor en het bestuur in Amsterdam precies op de hoogte waren van de problemen.

7. Bij de koffieautomaat: Werknemers hebben volgens werkgevers minder vrijheid

Werkgevers hebben de laatste twee jaar minder aandacht besteed aan het mentale welzijn van hun werknemers. Dat blijkt uit een langlopende enquête onder 4.500 Nederlandse werkgevers door onderzoeksbureau TNO. Medewerkers kregen minder vrijheid om werkzaamheden op hun eigen manier in te richten. Ook namen werkgevers minder maatregelen om overbelasting te voorkomen.

Nog maar 38 procent van de werkgevers gaf over 2021 aan dat hun medewerkers ‘in (zeer) sterke mate’ zelf mogen beslissen over de manier waarop ze hun werk uitvoeren. Jaren daarvoor vond ongeveer de helft van de werkgevers dit. Opvallend is dat 61 procent van de werknemers in een eerder onderzoek dat TNO begin dit jaar publiceerde, zei grote vrijheid te voelen in de manier waarop ze hun werk kunnen doen.

Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updatesSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.