Politics

Tijdelijke fietscrossbaan Overtuinen in Zaandam kan er in 2023 echt liggen

Michael van der Meer krijgt volgend jaar eindelijk zijn fietscrossbaan.

Michael van der Meer krijgt volgend jaar eindelijk zijn fietscrossbaan.© Archieffoto Pascal Fielmich

Robert Jan van der Woud

Zaandam

Twee jaar later dan gepland, maar hij komt er dan toch. De tijdelijke fietscrossbaan op Overtuinen in Zaandam waarover al enkele jaren wordt gesproken, kan waarschijnlijk in 2023 worden aangelegd. Het college heeft dat bekendgemaakt.

Het initiatief van Michael van der Meer uit Wormerveer wordt daarmee eindelijk werkelijkheid. Hij kwam al enkele jaren geleden met het plan en kreeg in 2021 al de toezegging dat de fietscross baan er zou komen. Van der Meer heeft daarvoor een stuk grond op het oog waar woningcorporatie Parteon woningen wil bouwen, en kreeg te horen dat hij het tijdelijk kon gebruiken zodat kinderen er met hun fietsen kunnen crossen. Hij moest de baan wel zelf aanleggen.

Sindsdien bleef het verdacht stil, maar het college maakt bekend dat de plannen volgend jaar kunnen worden uitgevoerd. Parteon vindt het nog steeds prima als er tijdelijk een fietscrossbaan op het terrein wordt aangelegd. Alleen is dat op dit moment nog niet bezig. Op de locatie van de nieuwbouwwoningen wordt momenteel onderzoek verricht naar de gevolgen van het bouwplan op de aanwezige flora en fauna. Dat kan waarschijnlijk dit najaar worden afgerond. ,,Daarna worden onder andere de nog aanwezige nutsvoorzieningen verplaatst en de opstallen gesloopt.’’

Lees ook: Het is Michael (38) gelukt: er komt een fietscrossbaan in Zaandam

Volgens planning wordt in 2023 de grond opgehoogd, een noodzakelijke ingreep om de bouw van nieuwe woningen mogelijk te maken. Die grond moet na het ophogen nog een periode inklinken. ,,Tijdens deze inklinkperiode is het terrein tijdelijk beschikbaar voor het initiatief, met duidelijke afspraken over rechten, plichten en voorwaarden’’, benadrukt het college. ,,Het gaat om een beperkte, tijdelijke periode, dus er worden ook afspraken vastgelegd over de beëindiging. Zodra de grond voldoende ingeklonken is, zal het terrein worden ontwikkeld.’’

De gemeente en Parteon hebben de initiatiefnemer op de hoogte gesteld van het nieuwe tijdpad. Eerder zei Van der Meer te hopen dat hij de tijdelijke crossbaan een tot anderhalf jaar kan gebruiken, en dat er elders in de gemeente ruimte is voor een permanente baan.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.