Politics

‘Voetballer Promes bekent steekpartij in afgetapte telefoongesprekken’

Voetballer Quincy Promes heeft in afgetapte telefoongesprekken toegegeven zijn neef te hebben gestoken. Dat meldt Nieuwsuur. Het Openbaar Ministerie, dat de dertigjarige Promes vervolgt voor poging tot doodslag, wil de berichten tegenover NRC niet bevestigen en zegt de inhoud van het dossier alleen tijdens de zitting te zullen behandelen.

Promes, die momenteel in Rusland bij Spartak Moskou speelt, zou in de zomer van 2020 zijn neef in zijn knie hebben gestoken tijdens een feest in een loods in Abcoude. Zijn neef liep daarbij knieletsel op. Het OM besloot hem daarop te vervolgen, terwijl de oud-Ajacied alle betrokkenheid bij het incident ontkende. Uit zijn strafdossier, dat Nieuwsuur heeft ingezien, blijkt echter dat de telefoon van Promes werd afgeluisterd en dat hij kort na de steekpartij belde met zijn familie.

Uit deze telefoongesprekken zou blijken dat het steekincident een geplande actie van de Oranje-international was. In een gesprek met zijn moeder en zijn tante zegt Promes dat het slachtoffer „nog geluk” heeft dat hij in zijn been is geraakt. In een ander gesprek met zijn vader zegt de voetballer dat hij nog een appel te schillen had met zijn neef. „Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit. (…) Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori nog lelijker gelopen.” In beide gesprekken lijkt Promes erop te wijzen dat de neef zou hebben gestolen van ander familielid.

Poging tot moord

Waarom de telefoon van Promes in eerste instantie werd afgeluisterd, is niet bekend. Yehudi Moszkowicz, de advocaat van het slachtoffer, noemt de uitlatingen in de afgetapte gesprekken „bekentenissen” tegenover Nieuwsuur. „Ik zie in de taps, maar ook in getuigenverklaringen, aanleiding om aan te nemen dat er sprake is geweest van voorbedachte raad”, zegt Moszkowicz, die gaat eisen dat in plaats van poging tot doodslag poging tot moord geëist zal worden. Het kantoor van Moszkowicz was dinsdagavond voor NRC niet bereikbaar.

Gerard Spong, de advocaat van Promes, wil niet reageren op de taps volgens Nieuwsuur. Wel zegt hij dat de aanklacht kan worden omgezet naar poging tot moord, als de zaak daarmee sneller behandeld wordt. Spong zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn cliënt wordt vrijgesproken.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.