Politics

VS blijft vasthouden aan ‘Blijf in Mexico’-regel voor asielzoekers | NU

Een federale rechter in Louisiana heeft vrijdag een besluit geblokkeerd van de Amerikaanse regering dat een einde moest maken aan de ‘blijf in Mexico’-regel. Deze omstreden wet, die de VS en Mexico in 2020 overeenkwamen, geeft aan dat mensen hun asielverzoek voor de VS in principe in Mexico moeten afwachten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft laten weten in beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank.

Voormalig president Donald Trump voerde in zijn regeringstijd de zogenoemde Titel 42 in. Dat deed hij tijdens de coronapandemie om “de volksgezondheid in de VS te beschermen”. De huidige president Joe Biden besloot begin vorige maand echter dat het argument niet meer opgaat en gaf aan Titel 42 per 23 mei af te schaffen.

Een groep Republikeinse gouverneurs van meer dan twintig staten stapte na het besluit van Biden naar de rechter om de regel in stand te houden. Zij zijn bang voor een vloedgolf van migranten. Rechter Robert Summerhays stelde hen vrijdag in het gelijk en ondertekende een uitspraak waarmee de wet van kracht blijft.

Door het besluit verkeren duizenden migranten in Mexicaanse grenssteden in onzekerheid of ze maandag in de VS asiel kunnen aanvragen. Een groep migranten heeft zich buiten het Amerikaanse consulaat in Tijuana verzameld om hun zorgen te uiten.

Sinds de invoering van Titel 42 zijn ongeveer 1,8 miljoen migranten en asielzoekers versneld de VS uitgezet.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.