News

Wel of niet op jeugdzorg bezuinigen? ‘Ik heb nog geen pasklaar antwoord’

De zorgplannen van het kabinet kwamen gisteravond ter sprake tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer, waar de regeringscoalitie geen meerderheid heeft, stemde vorige maand tegen de plannen om op de jeugdzorg te bezuinigen.

Verschillende oppositiepartijen willen nu van het kabinet duidelijkheid over een oplossing.

‘Geld alleen is niet de oplossing’

Volgens Van Ooijen wordt met gemeenten over meer gesproken dan alleen geld voor de jeugdzorg. Gemeenten willen al tijden dat het rijk meer geld in het Gemeentefonds stort. Daaruit financieren gemeenten het belangrijkste deel van hun taken. “Geld alleen is niet de oplossing”, zei Van Ooijen.

Er wordt doorgewerkt aan de vernieuwing van de jeugdzorg, vertelde Van Ooijen. Uit boosheid over de extra bezuinigingen willen gemeenten niet meer verder praten over vernieuwing en hervorming van de jeugdzorg.

“We zetten ons maximaal in om verbeteringen door te voeren. Voor kwetsbare jongeren is er geen tijd te verliezen.”

‘Impasse mag niet leiden tot vertraging’

Zo wordt hard gewerkt aan het terugdringen van de wachtlijsten en aan alternatieven voor de gesloten jeugdzorg om die overbodig te maken, zei de staatssecretaris.

“Het gaat om onderwerpen die urgent zijn en al een tijdje in de steigers staan. De impasse met gemeenten mag niet leiden tot vertraging.”

‘Lelijk eendje’

Vooral GroenLinks, maar ook de SP, PvdA en SGP, bekritiseerden in het debat opnieuw het kabinetsplan om vanaf 2025 extra op de jeugdzorg te bezuinigingen. “Onacceptabel”, stelde Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.

GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller sprak eerder al van een ‘niet onderbouwde, platte bezuiniging’ en noemde het een ‘lelijk eendje in dit coalitieakkoord’.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.