Politics

Westen voert druk op Rusland op

Na twee dagen van overleg in het Franse Versailles zijn de 27 regeringsleiders van de Europese Unie niet tot een besluit over extra sancties tegen Rusland gekomen. Dat bleek vrijdagmiddag tijdens een persconferentie van Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen, Raadsvoorzitter Charles Michel en gastheer en president van Frankrijk Emmanuel Macron. Volgens Macron liggen wel „alle opties op tafel” om meer „enorme” sancties op te leggen aan Rusland als de oorlog voortduurt.

Ook zet de EU haar diplomatie voort en blijft ze Oekraïne financieel en met militair materieel steunen. Verder bevestigde het drietal het Europese voornemen om onafhankelijk te worden van Russisch gas, olie en steenkool. Dit zou voor 2027 mogelijk moeten zijn, mits Europa flink investeert in duurzame en kernenergie. Michel benadrukte dat er voor de komende winter een apart plan moet zijn. Ook wordt gekeken wat er op korte termijn en op EU-niveau te doen is aan de torenhoge energieprijzen.

De EU-leiders bespraken ook de lidmaatschapsaanvraag die Oekraïne heeft ingediend na Poetins invasie. Volgens Von der Leyen toont het land hiermee „zijn wens en recht om zijn eigen lot te bepalen”. Ze stelde ook dat Oekraïne „onderdeel is van de Europese familie”. Deze woorden lijken in Oekraïne echter weinig indruk te maken: kort na de persconferentie zei president Zelensky dat de EU „te weinig doet”

Handelssancties G7

De G7 van grote industrielanden (Canada, Duitsland, Italië, Frankrijk, Japan, het VK en de VS) en de EU zette een streep door de handelsstatus van Rusland als „meest begunstigde natie”. Dit maakt de weg vrij voor invoertarieven op een brede waaier aan Russische goederen. Daarnaast komt er een Amerikaans verbod op de import van onder meer alcohol, zeeproducten en diamanten uit Rusland, maakte president Joe Biden vrijdag bekend. Aanleiding voor de maatregel is de „onrechtvaardige Russische invasie in Oekraïne”.

Het besluit komt bovenop een recentelijk ingevoerd ongekend westers sanctiepakket, gericht tegen Russische banken en oligarchen, dat het land volgens het Internationaal Monetair Fonds nog dit jaar in een „diepe recessie” zal storten.

Biden vervolgde zijn toespraak van vrijdag met een aantal waarschuwingen aan het Kremlin. Dat zal volgens hem „een hoge prijs betalen” als het chemische wapens inzet in deze oorlog. Rusland beschuldigt Washington en Kiev van het ontwikkelen van chemische en biologische wapens, zonder daarvoor bewijzen te leveren. Het Witte Huis, dat de beschuldigingen „lachwekkend” noemde, stelt dat Moskou met zijn insinuaties de weg wil vrijmaken om dit soort wapens zelf in te zetten.

Rusland stelde vrijdag op een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad opnieuw dat de Amerikanen met biologische wapens in Oekraïne in de weer zijn. Het hoofd ontwapening van de VN, de Japanse Izumi Nakamitsu, zei echter niets te weten van de aanwezigheid van biologische wapens in Oekraïne. Wel zei een andere hoge VN-functionaris tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad „geloofwaardige berichten” te hebben ontvangen dat Rusland gebruik maakt van clustermunitie bij de belegering van Oekraïense steden. Krachtens internationaal humanitair recht is dat verboden.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.