Business

Y Combinator tegen start-ups: zet je financieel schrapY Combinator, een succesvolle Amerikaanse snelkookpan voor startende bedrijven, raadt zijn start-ups aan zich schrap te zetten vanwege aanstaande financiële tegenwind.

Het bedrijf uit Silicon Valley raadt de honderden start-ups die het onder zijn hoede heeft om hun zaakjes binnen dertig dagen op orde te maken. Het advies: schrap kosten, stuur op cashflow en als dat lastig is ‘reach default alive’ en haal zo snel mogelijk geld op.

Dit valt te lezen in een brief aan de ondernemers die in handen kwam van techuitgave Techcrunch.

Y Combinator raadt zijn portfoliobedrijven aan om te plannen voor een roerige periode van zeker 24 maanden.

De gouden tijden van praktisch gratis geld lijken voorbij. Van start-ups wordt verwacht dat ze een serieuze omzet draaien en weinig aanloopverliezen. Alleen dan kunnen investeerders nadenken over hun risicodragende investering. Er is een aantal redenen voor dit veranderde sentiment.

Centrale banken aan beide kanten van de oceaan kopen minder schuldpapier op en hun rentes beginnen als gevolg daarvan te stijgen. Daarnaast kampen economieën, mede door het coronavirus, met stijgende kosten die inflatie in de hand werkt. En de oorlog kan ook niet de beste stimulans zijn voor de economieën die met de Oekraïne en omgeving in verband staan.

Y Combinator stelt dat investeerders voorzichtiger worden, tegen lagere waarderingen instappen in kleinere rondes en dat überhaupt minder vaak doen. Start- en scale-ups die kapitaal zoeken voor internationale expansie, veel bezittingen op de balans hebben, bezig zijn met hardware en lage marges draaien gaan het moeilijk krijgen.

Niet enkel jonge bedrijven krijgen te maken met dit beeld. De koersen van beursgenoteerde bedrijven zijn afgelopen maanden met tientallen procenten gedaald. Een weg omhoog ligt nog niet aan de horizon.

Foto: Robert Scoble (cc)Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.