Politics

Zeker 40.000 Nederlanders aan corona overleden, meer dan RIVM doorkreeg | NU

Het coronavirus heeft tot en met januari van dit jaar het leven geëist van 40.679 mensen in Nederland. Dat meldt het CBS op basis van de officiële verklaringen van doodsoorzaken. Het werkelijke aantal overledenen als gevolg van COVID-19 ligt met dit aantal veel hoger dan het aantal meldingen dat het RIVM binnenkrijgt. Het coronadashboard geeft een sterftecijfer van 22.324 aan.

Het CBS ontvangt registraties van de doodsoorzaak altijd later dan de melding van een gemeente dat iemand is overleden. Het is dan ook lastig om van de laatste sterftecijfers te zeggen welke factoren daarin een rol speelden.

Er was in de maand mei nog steeds sprake van oversterfte, maar in mindere mate dan in april, blijkt uit de cijfers die het statistiekbureau donderdag publiceerde. Oversterfte wil zeggen dat meer mensen zijn overleden dan op basis van cijfers uit het verleden wordt verwacht. In mei overleden ongeveer zevenhonderd mensen meer. Het ging vooral om mensen die een vorm van langdurige zorg kregen, zoals verpleeghuisbewoners.

In april lag het sterftecijfer veel hoger. Toen gingen wekelijks gemiddeld zo’n vierhonderd mensen meer dood dan normaal. Onderzoekers hadden nog niet genoeg gegevens om dat te verklaren, maar ze vermoedden een verband met corona en de griepepidemie die toen nog heerste. Het RIVM meldde op 25 mei dat de griepgolf weer voorbij was.

De CBS-cijfers laten nu zien dat in de laatste week van mei geen sprake meer was van oversterfte. Dat was alleen in de drie weken daarvoor het geval.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.